Доки одні політики привселюно-показово плачуть з приводу закриття сільських бібліотек і клубів чи «перепрофілювання» цих колись «вогнищ культури» на «п’яні кабачки», законодавці пропонують поетапний вихід із ситуації. Під завершення минулого року парламентський Комітет з питань культури і духовності вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно соціальних гарантій працівників бібліотек та працівників у сфері культури.

На думку автора законопроекту народного депутата Олександра Васильєва та його однодумців, уже давно настав час підкріпити ентузіазм сільських культпрацівників (чи не на ньому одному жевріє вогник культури у глибинці!) державними матеріальними стимулами. Йдеться, зокрема, про вже призабуту всіма таку колись важливу культособу на селі, як кіномеханіки, про котрих, до речі, не раз згадували з трибуни ВР під час парламентських слухань «Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх використання», а відтак і у відповідній постанові ВР. Законодавці пропонують уже з початку нинішнього року поширити на кіномеханіків встановлені Основами законодавства України про культуру пільги для працівників культури, які працюють і проживають у сільській місцевості, а також пенсіонерів з їх числа. Сільські «кінщики», як і решта з «культурного прошарку» на селі, отримають право на безоплатне одержання у власність земельної ділянки в межах земельної частки (паю) члена сільгосппідприємства, сільськогосподарської установи та організації, розташованих на території відповідної ради, із земель сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарської установи та організації, що приватизуються, або земель запасу чи резервного фонду. Крім того, пропонується надати кіномеханікам, які працюють у сільській місцевості, а також працівникам культури, котрі працювали у сільській місцевості і вийшли на пенсію, право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням. А в разі доповнення статті 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» новою нормою працівники бібліотек отримають право на грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків і матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань (розмір винагороди і порядок надання — за Кабінетом Міністрів України).

Профільний парламентський комітет, який очолює Лесь Танюк, з одного боку, занепокоєний тим, як іти на пенсію сільському культпрацівникові за нинішньої середньої зарплати у 100 гривень... А з другого боку, нагадує про майже 98 мільйонів гривень, які додатково потрібні Міністерству культури і туризму України для реалізації такої законодавчої ініціативи. Подальша доля законопроекту залежить від представників інших комітетів ВР, а також депутатських груп та фракцій. До речі, юридична служба ВР, а за нею і профільний парламентський комітет висловилися проти проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України з приводу надання працівникам бібліотечної сфери права на пенсію за вислугу років. Поділяючи стурбованість авторів законодавчої пропозиції посиленням соціального захисту працівників культури, Головне науково-експертне управління звернуло увагу законодавців на ту обставину, що доповнення чинного законодавства нормами стосовно поширення категорій працівників, які мають право на пенсію за вислугу років, певною мірою не відповідає основним засадам Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».