ДУМКИ З ПРИВОДУ

Україно-російська газова війна поки що закінчилася. Чи надовго це перемир’я і що очікує нашу країну найближчим часом — коментують народні депутати.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (фракція Народної партії):

— Це справді перемир’я на якийсь проміжок часу. По-перше, в угоді жодного слова про те, що ціна («РосУкрЕнерго» постачатиме Україні газ по 95 доларів за тисячу кубометрів. — Ред.) залишатиметься протягом п’яти років. Росія може щорічно переглядати основну цифру. І 230 доларів може бути також початковою ціною. Мені не зрозуміло — з чого складається ціна 95 доларів. Росія стверджує, що продає газ по 230. Туркменія продала нам 40 млрд. за ціною 50 доларів. Отже, «РосУкрЕнерго» продаватиме енергетичний коктейль — російське і туркменське блакитне паливо? Мене не задовольнили пояснення нашого прем’єра і деяких посадовців стосовно п’ятирічного контракту. Я не розумію деякі позиції. Не беруся прогнозувати позитиви для країни і чим це закінчиться для бюджету, в якому закладено 50 доларів за тисячу кубометрів газу.

Тамара ПРОШКУРАТОВА (СДПУ(о):

— Це формальна угода, від якої Україна нічого не виграла. Ці важкі й довгі переговори ще раз засвідчили, що наша влада не може і не вміє домовлятися з тими країнами, з якими ми приречені дружити.

Досягнуті домовленості між компаніями «Нафтогаз України» та «Газпром» про постачання газу в нашу країну — це чергове окозамилювання, яке матиме для економіки України непередбачені наслідки. А домовленість, «досягнута» паном Івченком, провокує наступного року середньоазіатських партнерів вимагати підвищення цін до рівня 230 доларів за тисячу кубометрів. Це неминуче обернеться економічним занепадом країни, масовим безробіттям, величезними боргами, втратою будь-яких перспектив працевлаштування, збільшенням імміграції.

Ксенія ЛЯПІНА («Наша Україна»):

Україна винесла корисний для себе урок з цієї «газової» війни. Як відомо, дешеві енергоресурси — це прокляття для будь-якої країни. Тому питання енергозбереження стало для України національною стратегією. Ціна в 95 доларів за тисячу кубометрів «вкладається» в бюджет-2006 і його не буде переглянуто. А встановлена сьогодні ціна прийнятна для українських підприємств. Вина за «газову» війну лежить на Януковичі, котрий, будучи прем’єром, провів взаємозаліки між Росією та Україною в рахунок транзиту російського газу, тим самим порушивши існуючі угоди. Тому, власне, Росія мала певні юридичні підстави розпочати цю війну. Україна в попередні роки не дбала про чистоту юридичних підходів до цього питання. Тож ця ситуація стала хорошим «тренінгом» для уряду.

Людмила СУПРУН (позафракційна):

— Чи вплине на українську економіку нова ціна на газ? Вплине. Бо ціна на газ підвищується вдвічі. Підприємства, витрачаючи більше на енергоносії, менше сплачуватимуть податків до бюджету. Їх продукція, безперечно, може подорожчати. Вони можуть втратити конкурентоспроможність. Україна фактично втратила можливість отримувати альтернативний газ з Туркменистану.

Росія сьогодні матиме газ для своїх підприємств до 60 доларів. Україна — 95. Як у таких умовах забезпечити рівну конкуренцію на металургійному ринку або хімічному? Нас фактично витісняють з російського та європейського ринків. Тому я не можу вважати це перемогою українського уряду. Скоріше — це перемога Путіна.