Нещодавно з австрійського міста Лінц (Верхня Австрія) до Ужгорода прибула колона із 50 мікроавтобусів. На кожному з них красувалися зображення ангела і напис «Подарунки із взуттєвої коробки». Це 124 австрійських волонтери привезли на Закарпаття новорічно-різдвяні подарунки. А вже через шість годин їх знову чекала дорога — в Тячівський район.

Саме сюди понад 200 років тому, коли Закарпаття входило до Австро-Угорщини, переїхали фахівці лісового господарства із сім’ями із Верхньої Австрії. Найбільше їх поселилося в гірському селі Усть-Чорна. Але ще й тепер тут мешкають їхні нащадки. Дехто з них розмовляє на старому австрійському діалекті. Із ними громадяни землі Верхня Австрія відроджують зв’язки. Опікується цим переважно гуманітарна організація «Один світ — верхньоавстрійська допомога землякам». Очолює її депутат парламенту землі пан Отто Гумпінгер. Уперше в Усть-Чорній та навколишніх селах він побував після катастрофічної повені восени 1998 року. Тоді сюди із Верхньої Австрії прибула перша гуманітарна допомога.

— Згодом ми вирішили поглибити ці зв’язки і започаткували доброчинну різдвяну акцію «Подарунки із взуттєвої коробки», — розповів пан Гумпінгер. — Із нею на Закарпатті ми вже втретє. Ідея акції — принести на Різдво радість й іншій дитині. Цього разу ми привезли 20 тисяч різдвяних подарунків. До акції залучені учні шкіл федеральної землі. Подарунки, які вони зібрали, запаковані в гарно оформлені взуттєві коробки. В них —солодощі, шкільні речі, іграшки та листи наших дітей, які чекають на відповідь, щоб у такий спосіб налагодити зв’язки між сім’ями в Україні та Верхній Австрії. Адресовані пакунки не лише нащадкам наших земляків, а й усім тим дітям, котрі тут живуть, а також вихованцям дитбудинків та дітям-інвалідам. До речі, щоліта під час канікул чимало юних закарпатців відпочивають в австрійських сім’ях. Два наші молоді соціальні помічники проходять в Усть-Чорній добровільну службу і викладають у школах німецьку та англійську мови, вчать учнів працювати з комп’ютерами, а самі навчаються української (нею за кілька місяців уже майже оволодів Вольф Бауер). За участь у волонтерському русі вони звільняються від військової служби. Загалом акція «Один світ» поєднує тисячі людей і вносить великий позитив у розвиток спільної Європи. До речі, впродовж цієї акції всі ми будемо жити в українських сім’ях.

Серед гуманітарних помічників — і президент верхньоавстрійського парламенту Ангела Отер, і міський голова, і директори шкіл із Верхньої Австрії. Проводжав місію австрійський міністр закордонних справ доктор Урсула Пласнік, а до Ужгорода колону супроводжував посол України в Австрії Володимир Єльченко. Транспорт надали безплатно фірми землі. Окремі мікроавтобуси належать самим волонтерам. За кермом кількох із них були навіть жінки!

— Наші люди працюють безплатно, і я пишаюся цим. Ми хочемо приносити мир і щастя в інші країни, — сказала пані Ангела на прес-конференції, що відбулася в готелі «Закарпаття» в Ужгороді. Володимир Єльченко відзначив, що нині Австрія — один із найнадійніших партнерів України у Східній Європі. Товарообіг між двома державами досяг мільярда доларів. Прикметно, що третя частина його припадає на Верхню Австрію. На Закарпатті, в Мукачевому, успішно функціонує всесвітньо відоме спільне австрійсько-українське підприємство із виготовлення лиж та хокейних ключок фабрика «Фішер».

Начальник управління соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Іван Габор відзначив, що доброчинна місія австрійців — приклад того, як має об’єднуватися Європа. Заступник голови обласної держадміністрації Михайло Попович щиро подякував за подарунки і сказав, що із Закарпаття гості повезуть додому часточку тепла сердець наших дітей та їхніх родин.

Саме на святого Миколая в Ужгороді випав довгоочікуваний перший сніг. У гірській Усть-Чорній та прилеглих селах він лежить уже півметровою ковдрою. Але це не стало на заваді австрійським благодійникам. Упродовж понеділка й вівторка вони розвезли маленьким верховинцям сорок тонн подарунків. Отримали їх і діти села Барбова Мукачівського району, де теж живуть нащадки австрійців.

Закарпатська область.