Чорнобильським самопоселенцям бракує... спілкування

На територію Чорнобильської зони відчуження, що постраждала від аварії майже двадцять років тому, звичайній людині потрапити дуже складно — радіація. Однак сьогодні там живуть люди, а точніше, 328 самопоселенців, які з різних причин вибрали домівкою «брудну» зону. Привітати із Різдвяними святами та дізнатися про проблеми завітали до них дружина Президента Катерина Ющенко з дочкою Президента Віталіною та «другі половинки» усіх наших міністрів.

Відвідати вдалося три села, де мешкають самопоселенці: Іллінці (на знімку ліворуч угорі), Рудню Іллінецьку та Луб’янку. У першому оселилися 37 чоловік, у другому — дев’ять, а в третьому — лише шестеро, усі переважно люди похилого віку. Наприклад, 88-річна Галина Павлівна живе сама в хаті, сама тримає домашнє господарство — корову та кобилу, рубає дрова. Іноді приїжджає навідати син із невісткою. Каже, що ніякої радіації не відчуває. Єдине, коли стане погано, не має змоги викликати лікаря, бо телефон, єдиний на село, далеченько.

Та й інші поселенці скаржитися не люблять. Для того щоб гідно зустріти старість, кажуть, усе є: двічі на тиждень автобус возить їх до Іванкова, найближчого райцентру, від МНС України завезли продукти, дрова. Та найбільше їм бракує спілкування і родичів. Діти та онуки живуть переважно в Київській чи Чернігівській області, куди дістатися із «зони» досить проблематично. Сюди так само довга дорога, та й не завжди пускають відвідувачів.

Більшість самопоселенців — довгожителі. Михайло Адамович, наприклад, народився 1921 року і досі непогано почувається. Він каже, що найголовніше для нього — бджоли. А живе так довго, бо знає, що не буде кому доглядати за його пасікою.

Місцеві жителі з радістю вітали гостей: вони і так нечасто бачать нові обличчя, а тут ще й перші леді країни. Звичайно, приїхали вони в гості не з порожніми руками: до святкового столу жителі зони відчуження отримали у подарунок шампанське, цукерки, сир, ковбасу тощо. Головні дружини країни були вражені не так побутом чорнобильців, як настроєм. «Я в захопленні від духу цих людей: вони веселі, життєрадісні. Вони говорили про своє життя, про свій край, про красу природи, яка їх оточує, і запрошували нас частіше приїжджати. Таке сприйняття життя надихнуло мене», — поділилася враженнями перша леді України.

Жителі чорнобильської зони охоче стежать і за політичним життям країни, звичайно, коли телевізор працює. Є у них тут і свої Ющенко та Литвин: Іван Федорович та Афанасія Марківна у політиці не тямлять, але залюбки діляться життєвим досвідом.