За традицією, напередодні нового року ФК «Динамо» (Київ) приймав гостей — дітей та їхніх батьків, котрі постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. На зустрічі давніх друзів було сказано чимало теплих слів. А на сцені відбувся новорічний спектакль з Дідом Морозом та Снігуронькою. Гості щиро вітали появу на святі президента ФФУ, народного депутата України Григорія Суркіса, президента ФК «Динамо» Ігоря Суркіса, а також гравців знаменитої команди: Владислава Ващука, Максима Шацьких та Олега Гусєва, якого цього дня гравці і тренери всіх команд вищої ліги назвали найкращим футболістом країни (опитування провела газета «Команда»). Розмова вийшла цікава і весела. А насамкінець діти отримали цінні подарунки і багато солодощів.

Тепер — про новини в таборах фаворитів чемпіонату. Тренер лідера Анатолій Дем’яненко цього разу відпочивав недовго. Тому раніше від усіх повернувся до Києва. Й одразу став до роботи. Це й зрозуміло —починається перший в житті Анатолія Васильовича збір, яким він керує у ранзі офіційного наставника київського «Динамо».

Разом з асистентами розписуємо до подробиць етапи підготовчого циклу, — каже пан Дем’яненко. — Від першого тренування до першого офіційного матчу рівно два місяці, які мусимо використати максимально ефективно. Почнемо роботу на своїй базі, і вона триватиме до 9 січня. Це кроси, аеробіка, різноманітні тестування.

А перше заняття з м’ячем відбудеться вже в Абу-Дабі. Там ми проведемо перший тренувальний збір. До столиці ОАЕ поїдуть 25 футболістів. Можливо, серед них будуть і новачки. Кожному, незалежно від кількості років його перебування в команді, буде надано шанс показати себе. В Еміратах зіграємо два контрольні матчі. 17 січня — з ФК «Москва». Ще один поєдинок — 24 січня. Відповідні служби підшукують суперника.

Наші лікарі вважають, що в загальній групі зможуть працювати серби Горан Гавранчич та Мар’ян Маркович. Про втрати та придбання поки що говорити зарано. Щодо кожної кандидатури рішення прийматимемо разом із президентом. У Олега Герасим’юка закінчилась оренда у «Волині», але хлопцю для прогресу потрібна ігрова практика в команді вищої ліги, чого в «Динамо» йому гарантувати ніхто не може. Підшукуватимуть собі нові команди Віталій Рева та Юрій Дмитрулін...

До слів тренера варто додати, що перші дні лютого динамівці проведуть в Ізраїлі. 1 лютого кияни зіграють товариський поєдинок з московським «Динамо», затим долучаться до міжнародного турніру чотирьох. 6 лютого динамівці Києва поміряються силами з московським «Спартаком», а 9 лютого з чемпіоном Росії — ЦСКА. Четвертий учасник турніру — донецький «Шахтар». За умовами турніру, команди з однієї країни між собою не зустрічаються.

Та все це ще попереду. А от сьогодні футболісти київського «Динамо» вперше зберуться разом після канікул і почнуть виконувати програму, про яку ми оце говорили.

Тим часом чемпіон країни, донецький «Шахтар», вирушить на свій перший у новому році закордонний збір (Дубаї, ОАЕ) 12 січня. Він триватиме до 20 січня.

Тренер «помаранчево-чорних» Мірча Луческу запросив на цей збір: воротарів — Дмитра Шуткова, Яна Лаштувку; польових гравців — Олексія Бєліка, В’ячеславa Шевчукa, Aнатолія Тимощука, Андрія Вороб’я, Денисa Кулаковa, Максимa Трусевичa, Дмитра Чигринського, Сейханa Толгу, Леонардо, Жадсонa, Фернадіньйо, Франселіно Матузалема, Брандао, Елано, Ігоря Дуляя, Маріуша Левандовського, Чипріанa Маріку, Разванa Рацa, Флавіусa Стойканa, Космінa Беркеуана, Даріо Срну, Томашa Гюбшманa, Олексія Бахарєва.

Протягом цього періоду «Шахтар» планує провести чотири контрольні матчі: 13 січня з «Баварією» (Німеччина, Мюнхен), 14 січня — з «Цюріхом» (Швейцарія), 17 січня — з «Ганзою» (Німеччина, Росток), 19 січня — з клубом із Кореї.

Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.