Паралельно з передвиборною кампанією українського парламенту в Криму 26 грудня стартували й передвиборні перегони з обрання депутатів Верховної Ради автономії.

За останніми поправками до виборчого закону, одна й та сама людина не може одночасно балотуватися більше ніж в одному окрузі у відповідну сільську, селищну раду. До 45 днів скорочено термін створення місцевих виборчих блоків.

Партія регіонів уже створила разом із Руським блоком «Блок Януковича». Колишні «нашоукраїнці» об`єдналися із Всеукраїнською чорнобильською партією і Захисниками Вітчизни у блок «Наш Крим». «Народна опозиція» складається з прогресивних соціалістів і «Русько-українського союзу». Як і на всеукраїнському рівні, блок «Не Так!» створили кримські об’єднані соціал-демократи та республіканці. Самотужки йдуть на вибори «Союз», Народний союз «Наша Україна» та місцеве відділення Партії промисловців і підприємців.

Оглядачі прогнозують у новому складі українського парламенту значне скорочення присутності кримчан. Усього трьох з них включено до загальноукраїнського списку Партії регіонів, однак певні шанси пройти до ВР мають лише два кандидати: нинішній голова Верховної Ради АРК Борис Дейч (під № 28) і його перший заступник Василь Кисельов (№ 34). У списку «Нашої України» — 15 кримчан, у так званій прохідній частині — голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (№ 45), його заступник Рефат Чубаров (№ 72), гендиректор ДАТ «Чорноморнафтогаз» Олександр Горошкевич (№ 58) і лідер кримської організації Народного Союзу «Наша Україна» Володимир Шкляр. Екс-прем’єр автономії Сергій Куніцин — третій у виборчому списку Народно-демократичної партії. А лідер кримської організації Народної партії Анатолій Корнійчук не потрапив до прохідної частини списку Народного блоку Володимира Литвина.

Лідер кримських комуністів Леонід Грач у виборчому списку Компартії — 19-й, ще дев’ятеро кримських комуністів — за всіма прогнозами, поза прохідною частиною списку КПУ. Лише у першій півсотні списку соціалістів із 12 кримчан опинився керівник кримської організації Петро Устенко (№ 39). Лідер кримського виборчого об`єднання «БЮТ—Прозора влада» Андрій Сенченко у загальноукраїнському виборчому списку — 68-й.

Крим.