На режим суворої економії газу перейшла Рівненщина. Адже з 1 січня ліміти газу для області з 5 млн. 548 тис. кубометрів скоротилися до 4 млн. 424 тис. кубометрів. Зменшились вони і для промислових підприємств, яким рекомендовано на 20 відсотків скоротити споживання газу.

Забезпечити мінімальний рівень споживання природного газу, що необхідний для підтримання функціонування систем теплопостачання, мають бюджетні установи області. За попередніми підрахунками, заклади освіти можуть зменшити його споживання на 114 тисяч кубометрів на місяць, повідомляє наш власний кореспондент на Рівненщині Олександра ЮРКОВА.

Мазутом замість газу

На 10 відсотків зменшено постачання газу бюджетним установам Вінниччини. Обласна комісія з регулювання лімітів блакитного палива прийняла таке рішення насамперед стосовно навчальних закладів, де тривають різдвяні канікули. Щоб не обігрівати повітря. Після їх закінчення, стверджує заступник голови облдержадміністрації Валерій Коровій, постачання газу буде відновлено.

Водночас обласна влада прийняла рішення про відновлення запасів мазуту на промислових підприємствах і в теплопостачальних організаціях, обладнання яких пристосоване до цього виду палива. Протягом тижня їхні керівники повинні укласти угоди з постачальниками мазуту, інформує наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.

Металурги до високих цін не готові

Різке підвищення цін на природний газ спричинить серйозні негативні наслідки для підприємств металургійної галузі. Про це заявив генеральний директор металургійного комбінату «Азовсталь» (Донецька обл.) Олексій Бєлий. За його словами, зараз металурги активно впроваджують енергозберігаючі технології і розглядають можливість переходу на альтернативні джерела енергоресурсів — коксовий газ і продування вугільним пилом. «Азовсталь» планує використовувати коксодоменний газ у рейкобалковому і сортопрокатному виробництві і спільно із коксохімічним виробництвом поступово перевести теплоелектроцентраль на коксовий газ. Однак ці програми розраховані на довгострокову перспективу, зазначає прес-служба підприємства. «До швидкого переходу на альтернативні джерела енергоресурсів без використання природного газу зараз не готові ані науково-дослідні, ані будівельні організації. Це стане реальним для гірничо-металургійного комплексу лише через 5—7 років», — переконаний генеральний директор, повідомляє наш власний кореспондент Ліна КУЩ.