Український політикум одразу відреагував на рішення Росії обмежити постачання газу до нашої держави. Слідом за Партією регіонів опозиційний блок «Не так» виступив із заявою з вимогою невідкладного проведення позачергового засідання Верховної Ради, присвяченого ситуації в Україні у газовій сфері. Як ідеться у розповсюдженій блоком заяві, на засіданні парламенту згідно зі змінами до Конституції, які набрали чинності з 1 січня 2006 року, чинний уряд має бути відправлено у відставку. А Верховна Рада разом із Президентом, на думку блоку, має ухвалити рішення про формування тимчасового — до початку роботи нового парламенту — уряду, якому доручити проведення переговорів із Російською Федерацією про постачання та транзит газу. «Не поділяючи надзвичайно жорсткої позиції Росії в цьому питанні, ми водночас констатуємо, що вона є відповідною реакцією на постійні провокації з боку команди Ющенка, яка, відмовившись від збалансованого багатовекторного зовнішньополітичного курсу, зайняла підкреслено ворожу щодо Росії позицію з широкого кола питань міжнародної політики», — сказано в заяві.

Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради України Ігор Сторожук, питання про скликання позачергового засідання парламенту може розглядатися керівництвом Верховної Ради лише після того, як буде виконано вимогу Регламенту — зібрано не менш як 150 підписів народних депутатів. На час, коли верстався номер, необхідної кількості підписів до Верховної Ради подано не було.

А позиція Голови Верховної Ради України Володимира Литвина щодо нинішньої газової суперечки така: Україна і Росія повинні продовжити переговори про газ. Відповідаючи на запитання журналістів у прямому ефірі телеканалу ІCTV, глава парламенту висловив думку, що газовий конфлікт уже негативно вплинув на україно-російські відносини. «Ця проблема, як лакмусовий папір, виявила, що наші відносини набули формальних ознак, поставлених на паузу», — сказав В. Литвин. На його погляд, ця ситуація є сигналом для України замислитися над власною економікою, проблемою енергозбереження — бо тільки тоді можна говорити про незалежність держави. Головне, наголосив В. Литвин, — усвідомлювати, що україно-російські відносини повинні бути нормальними й надалі. На його думку, потрібно спокійно, без гучних заяв продовжувати переговори, знайти прийнятну формулу, і з часом «інтерес до цієї теми поступово пропаде, накриють інші проблеми, і сторони підуть на поступки». Голова Верховної Ради висловив сподівання, що в процесі переговорів буде знайдено прийнятне рішення, яке сприйматиметься і українською, і російською стороною.

Лідер фракції БЮТ Олег Білорус в інтерв’ю УНІАН заявив, що до 10 січня скликати позачергове засідання парламенту неможливо, бо депутати роз’їхалися у виборчі округи. На його думку, в цьому немає і практичної потреби, бо над розв’язанням газової проблеми нині працює уряд. За словами О. Білоруса, до нього особисто ніхто не звертався ані з фракції «Регіони України», ані з інших фракцій з пропозицією поставити свій підпис на підтримку проведення позачергового засідання. Водночас парламентарій не виключив, що 9 січня на засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп приймуть рішення про заслуховування на останньому пленарному тижні нинішньої сесії (з 10 по 13 січня 2006 року) інформації Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова чи когось із керівників паливно-енергетичного сектору про ситуацію, яка склалася на газовому ринку.