Нині в Україні працює 83 спиртозаводи. Вони можуть щороку виробляти до 70 мільйонів декалітрів спирту. Але... насправді видають «на-гора» 22—25 мільйонів декалітрів продукції. Немає сировини?

— Якраз її вистачає, — каже генеральний директор державного об’єднання «Чернігівспиртгорілка» Григорій Жигун. — Просто за радянських часів дуже великий відсоток нашого спирту поставлявся на всю територію колишнього Союзу. Однак сьогодні на пострадянському просторі побудовано багато нових спиртових заводів, сусідні держави захистили свій ринок митними платежами, які зробили невигідним експорт українського спирту до них.

Хоча цим реаліям начебто важко щось протиставити, але все-таки в об’єднанні «Чернігівспиртгорілка» вирішили з ними не миритися. Поки Верховна Рада готує законодавчу базу, яка дасть поштовх розвитку спиртової галузі шляхом застосування технічних спиртів як дешевого пального для автомашин, у хімічній промисловості, сім чернігівських спиртозаводів стали на рейки модернізації обладнання, технічного переоснащення.

Перша ластівка у цьому плані — державне підприємство «Холминський спиртовий завод».

...Знайомство з ним починаємо з адмінофісу, який виглядає не дуже типово для сільської глибинки: таке враження, ніби це якась благополучна столична фінансова установа. Акуратність, стильність — найперші її ознаки. Як пересвідчуємося через деякий час, усе це є й у виробничих цехах. Відчувається, що тут панує культура орієнтиру на високий стандарт. Справді, останнім часом з приходом на посаду генерального директора державного об’єднання «Чернігівспиртгорілка» Григорія Жигуна, колишнього директора ДП «Чемерський спиртзавод», та безпосередньої участі спеціалістів об’єднання, чимало зроблено у цьому плані.

Директор державного підприємства «Холминський спиртовий завод» Юрій Тимошок не без гордощів показує брагоректифікаційну установку, яку днями введено у дію. Вона — найсучасніша новинка ресурсо- і енергозберігаючої технології. За процесом виготовлення продукції, її якісними параметрами слідкує комп’ютер.

— Недавно ми могли виробляти за добу 1300 декалітрів спирту, — зазначає керівник. — А нині після реконструкції, встановлення нового обладнання потужність заводу зросла до 2000 декалітрів спирту. Однак головний теперішній козир заводу — якість продукції. Лише п’ять підприємств спиртової галузі в Україні можуть виготовляти спирт сорту «Пшенична сльоза», який є найавторитетнішим у галузі. До їх числа приєдналися і ми. Це великий прогрес у якості.

Вищезгадане стало можливим завдяки значним капіталовкладенням. До того ж холминський виробник спирту обійшовся без інвесторів. Усе нове, що з’явилося на заводі, зроблено за рахунок кредитів. Як повідомив Ю. Тимошок, модернізацію підприємства буде продовжено. На черзі — реконструкція бродильного, варильного відділень заводу.

Зазначена робота вже дає свої позитивні плоди. Холминський спирт користується дедалі більшим попитом на вітчизняних лікеро-горілчаних підприємствах. З нього виготовляють високоякісні алкогольні напої провідних вітчизняних марок. Так, на сьогодні укладені контракти на поставку холминського спирту для виготовлення таких лікеро-горілчаних брендів, як «Златогор», «Чернігівська горілка», «Мерная», «Олімп». Спирт з Холмів надходитиме також до Туреччини, Азербайджану.

Благополучна робота спиртозаводу у Холмах — це не тільки вирішення проблеми зайнятості 130 працівників у селищі. Барда зернова — дешевий корм для тваринницької галузі району. Співпраця спиртозаводу з кількома сільгосп-підприємствами останнім часом сприяє нарощуванню поголів’я великої рогатої худоби у селах округи. Слід зазначити, що в 1989 році за участю спиртоб’єднання була проведена газифікація котельні заводу, що дало можливість одночасно проводити газифікацію селища. Нині ця робота успішно триває.

Генеральний директор державного об’єднання «Чернігівспиртгорілка» Григорій Жигун переконаний, що конкурентоспроможність придеснянських спиртових заводів значно зросте, якщо найближчим часом усі вони впровадять систему управління якістю згідно з ДСТУ ІSO9001-2001.

— А це означає, що, не відкладаючи на майбутнє, нам треба докорінно технічно модернізувати наявні спиртозаводи, — сказав він. — Цю роботу проводитимемо поетапно. У 2006 році запланована реконструкція 2—3 спиртозаводів. Потім інших. Нині активно здійснюється модернізація Ковальовського спиртозаводу. Сподіваюсь, він буде незабаром відповідати найвищим стандартам. Ця відповідальна робота дасть нам нові ринки збуту продукції, підвищить авторитет марки чернігівського спирту.

Холми

Корюківського району

Чернігівської області.