Зоопарк, відкритий у Вінниці напередодні Нового року, крім вольєрного утримання і розведення диких звірів і птахів, передбачає їх розселення у лісові угіддя області Вольєри, площа яких становить шість гектарів, обладнали на території комунального підприємства «Вінницяагроліс», що міститься на околиці обласного центру. Ініціатором нової справи став його директор, депутат облради Михайло Вдовцов. Перші новосели прибули сюди зі столичного зоопарку. Акліматизованого в нас дуже витривалого кулана туркменського (родина конячих) кияни передали вінничанам безплатно. Зате з напуттям, щоб теж були витривалими у продовженні розпочатої справи. Двох бізонів (американських) і стількох само оленів (плямистого й благородного) теж придбали в Київському зоопарку. Як каже М. Вдовцов, за символічну плату. Вінничани вдячні його керівництву за те, що охоче поділилися досвідом організації куточка живої природи, розповіли про особливості його утримання і функціонування. Так само не відмовили у придбанні звірів у Рівненському та Менському (Чернігівщина) зоопарках, Азово-Сиваському національному природному парку.

Доставлені звідти сім’ї зубра європейського, лами, лані та муфлона стали сусідами згаданих вище диких тварин. Із птахів привертають увагу різнокольоровим забарвленням пір’я гордовиті павичі, їх тут два види. Фазанів більше — шість видів. Але чи не найбільше вражає уяву страус африканський. Він явно затьмарює свого сусіда — австралійського страуса ему. Адже відомо, що більшого птаха, ніж африканський гість, не існує. Акліматизувався «африканець» спершу в Асканії-Новій, де, до речі, його й придбали. Тепер звикатиме до трохи помірнішого клімату, ніж той, в якому він жив на Херсонщині.

Саме тому про теплолюбного птаха піклуються по-особливому. Для нього в кінці вольєра спорудили будиночок. А в ньому ще й грубку поставили. Птах час від часу гріється біля неї. Але як тільки побачить людей, мерщій біжить на вулицю. Відстань приблизно в 60 метрів подолав, здалося, за декілька стрибків. Нічого дивуватися, пояснив М. Вдовцов, адже цей птах може бігти зі швидкістю 90 кілометрів на годину. «То що для нього перестрибнути через огорожу?» — «Він ніколи цього не зробить, бо боїться усього, що вище від нього. А вольєр, як бачите, влаштований саме таким чином».

Облаштували зоокуточок за всіма вимогами науки — наукове обгрунтування щодо створення зоопарку зробили вчені двох львівських вузів: національного лісотехнічного університету та університету імені Івана Франка. Зоопарк не міг з’явитися без відповідного на те дозволу Державного управління екології. На переселення тварин теж потрібен був дозвіл — такий документ видають у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища.

Якщо справа піде на лад, вінничани мають намір створити декілька аналогічних куточків у районах області. Для першого з них уже підібрали місце в мальовничому лісі в селі Олександрівка Томашпільського району. У 2006 році там розпочнуть спорудження вольєрів. Переселять у них ламу, оленя і дику свиню. А в Вінниці збудують вольєри для птахів — орла, сокола...

Ще до відкриття зоопарку охочі побувати тут записувалися у чергу. Особливо школярі. До речі, колективні екскурсії для дошкільнят безплатні. Для інших категорій плата незначна. Отримані кошти використовуватимуть на придбання кормів для звірів, а також частково для утримання персоналу.

Вінниця.