Майже три місяці в Криму знімали фільм «Молодий вовкодав» за романом Марії Семенової. Інкерманські каменоломні, Воронцовський палац, Мармурова печера, Партеніт, Червоний Камінь, урочище Джур-Джур... Деякі сцени знято в Єгипті. 12-серійний фільм у стилі фентезі українські та російські телеглядачі побачать у травні наступного року.

Робота постановників (режисер Олег Фомін, оператор Василь Сікачинський і художник Юрій Константинов) не розчарує шанувальників історичного епосу. Фільм про молодого воїна на ім’я Вовкодав, язичеські племена, боротьбу добра зі злом, про чаклунство. На прем’єру з особливим нетерпінням чекають севастопольці. Адже в ролі собаки-перевертня в картині знявся севастопольський пес. Станіслав Федоров — хазяїн середньоазіатської вівчарки за кличкою Задира Нукер — гордий тим, що його азіат знімався без дублерів. Це дуже рідкісний випадок. Зазвичай буває до десяти і більше чотириногих дублерів.

На знімальному майданчику поряд із Задирою Нукером були тварини, яких він уперше бачив. Коні, верблюди, віслючки, орли! Мчала галопом кіннота, йшли каравани рабів, що брязчали ланцюгами, і чаклуни, і люди-птахи з триметровими крилами — ніщо не могло вивести його з рівноваги, дворічний Нукер на всіх дивився зі східним спокоєм. Щоправда, перший день зйомок був для суворо вихованого Нукера психологічно складним. Багатьом акторам (а у фільмі їх більш як сто, без масовки) хотілося подружитися з чотириногим колегою і вони намагалися підгодувати пса. Але вихований Нукер відповідав тихим риком.

Пес безпомилково визначив ватажків на майданчику: режисера, оператора, художника-постановника. Їм можна все. Іншим фамільярностей не дозволяв. Уже наприкінці першого робочого дня повідець і намордник зняли. Із 27 сцен, де зайнятий Нукер, тільки в одній його знімали, тримаючи на повідку. Вороги готувалися стріляти в нього з луків. Потрібна була зустрічна агресія з боку пса. Хазяїна собаки переодягли в хламиду з каптуром (щоб пес не впізнав), і попросили напасти на хазяйку. Пес кинувся на її захист, протягнувши здоровенного інструктора по камінню, у два стрибки дістався кривдника. Дубль не робили...

Претендентів на роль пса-перевертня було багато, але Нукер був поза конкуренцією. У нього міцна психіка і два курси дресирування. Перший він пройшов у системі Кінологічної спілки України. Приймав іспит заступник міністра МНС Криму Семен Фінкель. Другий — у Товаристві сприяння обороні України. За роботу собаки на зйомках Юрій Константинов нагородив подружжя Федорових грамотою і пам’ятним амулетом, який весь фільм носив на грудях воїн Вовкодав-людина. Особлива подяка — севастопольським інструкторам-дресирувальникам: Андрію Журавльову й Асі Дмитрієвій. Без їхньої допомоги було б значно складніше виростити з маленького впертого щеняти впевненого в собі пса, справжнього нукера. А Нукер, у перекладі з тюркської — воїн-охоронець.

Володимир ІЛЛАРІОНОВ, Світлана КАЛИНОВСЬКА.