(майже за Михайлом Коцюбинським)

Семирічний Сашко Мельник із села Митки Барського району на Вінниччині, граючись на вулиці біля своєї хати, раптом побачив під ногами блискучі сережки. Незадовго до цього мимо проходила сільська тітка, і хлопчик подумав, що це вона їх загубила. «Як же їй на Новий рік залишатися без прикрас?..» Чемне дитя одразу пішло слідом. На вулиці жінки уже не було видно. Де саме вона мешкає, теж не знав. «А може, та зайшла до магазину?» — подумав Сашко.

Однак підійти до торговельного закладу він побоявся — неподалік старші за нього хлопці гучно стріляли петардами. Хлопчик вирішив обминути їх і підійти до приміщення з іншого боку. Шлях, щоправда, дальший, але він знає дорогу.

Узимку темніє рано. У перших сутінках малий збився з дороги і опинився на шляху за селом. Що темніше ставало довкола, то чимдуж Сашко поспішав по дорозі, яка дедалі більше віддаляла його від села.

Мама й тато спершу шукали сина самостійно. Хтось із знайомих сказав, що бачив його біля річки, було це приблизно о 17-й годині. Побували навіть у родичів у сусідньому селі Киянівка. Марно. Сусіди разом з іншими жителями їхньої вулиці з ліхтариками обійшли всі навколишні поля. Тоді сільський голова підняв на ноги усе село. Світло горіло в кожному будинку — ніхто не спав тієї ночі. Десь опівночі їм на допомогу прибули правоохоронці з Барського райвідділу міліції, пожежно-рятувальної частини №15 та оперативна група обласного управління МНС. На пошуки хлопчика задіяли також особовий склад з двох військових частин, учнів Барського автодорожнього технікуму та педагогічного ліцею і Кузьминецького профтехучилища. О четвертій ранку до них приєдналася оперативна група управління МНС у Вінницькій області. Загалом майже 400 осіб допомагали батькам знайти сина.

На щастя, малий знайшовся сам. Коли вранці у село прибув шкільний автобус, яким підвозять учнів із сусідніх сіл, з нього вийшов малий Мельник. А слідом незнайомий чоловік. Це він, 42-річний Олександр Гейсун, мешканець одного з навколишніх сіл, зустрів пізно ввечері на шляху хлопчика. Підвезти його додому у чоловіка не було чим. Тому привів малого до себе додому, дав їсти і поклав спати, а вранці...

Вінницька область.