«Дай, Боже, щоб 2006 рік був роком заспокоєння суспільства, після того як його ввели в такий збуджений стан, щоб усе увійшло в нормальні береги, і щоб у нас події розвивалися передбачувано», — таку думку Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив в інтерв’ю парламентському телеканалу.

Безумовно, спокій у суспільстві багато в чому залежатиме від результатів парламентських виборів у березні 2006 року. Відповідаючи на запитання про перспективи формування післявиборної парламентської більшості, Голова Верховної Ради зазначив, що шанси формування пропрезидентської чи антипрезидентської коаліції оцінює як «50 на 50». При цьому він висловив сподівання, що коаліцію буде створено, «але не для того, щоб розділити посаду в парламенті і сформувати уряд, розсадивши свої кадри». Глава парламенту вважає, що вона має бути сформована для того, щоб визначити, що потрібно робити, яких вживати заходів у першочерговому порядку і на перспективу для того, щоб забезпечити розвиток країни і заспокоїти суспільство. Але оскільки передвиборні реалії такі, що в парламенті може бути сформована коаліція як пропрезидентська, так і антипрезидентська, В. Литвин висловив думку, що ще до виборів варто було б визначити чіткі критерії, які «зв’язали» б політиків і змусили їх працювати в інтересах країни.

«Я хотів би, щоб сформувалася така коаліція, сформувався такий уряд, який працюватиме на збереження країни, на збільшення результату, а не на черговий перерозподіл і чергове зведення рахунків», — зазначив він.

В. Литвин підкреслив, що йому подобаються слова народного депутата Сергія Соболєва про те, що гарантом чесних виборів в Україні буде та обставина, коли члени уряду масово не братимуть участі в цих виборах. Тому глава парламенту підтримує позицію Президента, який не пішов на вибори, а залишився гарантом країни. «Я розумію, що багато людей хотіли б на його плечах заскочити в парламент, але я хочу привітати крок Президента», — сказав В. Литвин.

Голова Верховної Ради висловив побажання, щоб на парламентських виборах виборці голосували не за принципом «проти когось», а за принципом «за». «Я розумію, це непросто зробити в нашому поляризованому суспільстві, але потрібно усвідомити, який ми вибір робимо, — вибір реваншу чи вибір прогнозованого розвитку країни», — сказав він.

Прогнозуючи післявиборні події, В. Литвин висловив думку, що керівні органи новообраного парламенту буде сформовано протягом тижня, а впродовж двох тижнів після початку роботи нової Верховної Ради буде сформовано уряд. Цей процес буде недовгим, по-перше, тому, що він обмежений законодавчими рамками. А по-друге, «вже нині відбувається пристрілювання стосовно можливих коаліцій, які створюватимуться», — сказав він.

Водночас В. Литвин не виключив можливості сформування «несподіваних» коаліцій політичних сил, але відзначив, що якщо такі коаліції будуть, то вони «будуть побудовані за принципом реваншу, щоб розставити свої кадри».

В. Литвин висловив сподівання, що Верховна Рада виступатиме консолідуючою силою, яка об’єднає всі політичні сили. Однак багато залежатиме від того, хто стане Головою Верховної Ради. «Чи буде це людина, котра зможе об’єднати інтереси всіх, стати вище від своїх партійних симпатій чи вирішення внутріпартійних інтересів, тримати орієнтир на президентські вибори 2010 року».

На думку Голови Верховної Ради, багато чого залежатиме від того, наскільки дієздатним буде уряд, чи буде цей уряд коаліційний, чи це буде уряд фракційний, «коли міністри ходять звітувати у фракції», а також від того, наскільки ці люди, і особливо Президент, будуть працювати в одній системі координат і чи не буде Прем’єр-міністр думати про те, що він уже здатний очолити країну і стати майбутнім кандидатом у Президенти.

Якщо події розвиватимуться так, то глава парламенту не виключає, що березневі вибори народних депутатів у 2006 році можуть стати не останніми, бо «за такого підходу буде цілковита недієздатність виконавчої і законодавчої структур». Тому Голова Верховної Ради сподівається, що після виборів суспільство заспокоїться і почне працювати на результат.