Учора в Москві тривали переговори з питань поставок російського газу в Україну.

Ввечері в середу до російської столиці прибули міністр палива і енергетики України Іван Плачков і глава компанії «Нафтогаз України» Олексій Івченко. Настрій в українських перемовників був бойовий. Однак по приїзді сторони не дійшли якої-небудь згоди. При цьому українська сторона впевнена, що «деякі зрушення є».

З ранку в «Газпромі» шукали шляхи виходу з газової проблеми експерти, а на післяобідній час було заплановано зустріч керівництва «Газпрому» та «Нафтогазу України».

Експерти прогнозують, що на передноворічних переговорах Росія й Україна так і не прийдуть до компромісу з газового питання. Україна запропонувала базові системи ціноутворення на газ відповідно до Європейської енергетичної хартії. Документи, як і офіційний лист від «Газпрому» з пропозиціями про підписання необхідних документів на цей рік, не задовольнили українську сторону. Київ розглянув це питання і кваліфікує — ціна неприйнятна. Відповідно до висновків Мінекономіки, це є прямим економічним тиском на країну з відповідними висновками.

На війні як на війні. Поки експерти працюють, «Газпром» зробив провокаційну заяву. Він, мовляв, має намір поставляти природний газ українським підприємствам за прямими договорами, в обхід «Нафтогазу України». Про такі плани повідомив Олександр Медведєв, заступник голови правління російського газового монополіста «Газпром». Як зазначив О. Медведєв, якщо Україна не зможе оплачувати поставки газу за європейськими цінами, «Газпром» готовий працювати з підприємствами країни прямо, без посередників в особі державних компаній.

Водночас найбільші вітчизняні промислові підприємства, які використовують для своїх виробничих потреб великі кількості природного газу, готові купувати цей ресурс на умовах, що дають змогу одержати велику економічну вигоду. Однак постає запитання, чи можливо це технічно: чи погодиться «Нафтогаз України», що контролює газотранспортну систему країни, качати це блакитне паливо. Його фахівці поки що не бачать перспектив для впровадження подібної схеми поставок російського газу, що може цілком змінити наявні ринкові принципи.

«Ми добре розуміємо, яке нині напруження. І сподіваємося, що «Газпром» дасть відповідь на наші пропозиції. У разі відмови ми маємо всі підстави для звернення до Стокгольмського суду», — зазначає прем’єр Юрій Єхануров. При цьому глава уряду спробував заспокоїти громадську думку. Він переконаний, що 2006 року споживачі України не залишаться без газу. В найближчій перспективі «Газ України» забезпечуватиме газом близько 95% українських споживачів.