«Якою державою прокинеться Україна у новому 2006 році, передусім залежатиме від нас самих. Якщо знайдемо порозуміння, якщо не буде перетягування повноважень, якщо буде усвідомлення того, що роботи всім вистачить, то прокинемося у цивілізованішій державі», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у прямому ефірі телепрограми «Саме той — у центрі уваги».

Парламент, на його думку, попри деякі заяви політиків, — найстабільніший орган влади. «Практично не було жодного питання, на які б не відреагувала Верховна Рада, — наголосив В. Литвин. — Можливо, ми працювали недосконало, але діяли в тих реальних умовах, які склалися у нашому українському суспільстві. Парламент дав можливість працювати уряду і водночас був тим стабілізатором, який не дав погіршити ситуацію». В. Литвин застеріг від того, щоб майбутні вибори не дезорганізували українське суспільство і не зробили його некерованим. «Але, думаю, суспільство є головним стабілізатором, завдячуючи людям, утримуємо баланс сил, і вони не допустять щоб країна була дезорганізована», — вважає глава парламенту.

Верховна Рада, на переконання В. Литвина, здатна і сьогодні бути гарантом стабільності в Україні та подеколи зупиняти «гарячі політичні голови». Тим паче, після 1 січня, коли розпочнуть діяти нові положення Конституції, у парламента з’являться відповідні правові механізми та важелі.

Однак проводити сьогодні ревізію схвалених конституційних змін, які мають набрати чинності з нового року, на думку Голови Верховної Ради, означає знову заганяти ситуацію у глухий кут і збурювати країну. «Рішення приймалося на основі порозуміння, консенсусу, у пакеті, воно дозволило розблокувати кризу, складну ситуацію у країні, яку ми отримали в ході президентської кампанії, — сказав глава парламенту. — Це був великий компроміс, який дав змогу зберегти країну. І зберегти у політиків відчуття, що ніхто не програв, а всі виграли». До того ж, за словами В. Литвина, — якщо говоримо про побудову європейської країни, то повинні мати європейську політичну систему, а не авторитарну, де Президент «не нагадував би царя чи імператора». А тим можновладцям і політиками, котрі намагаються скасувати політичну реформу, сформувати Конституційний Суд «під себе», Голова Верховної Ради жартома порадив прийняти рішення, щоб... сонце сходило не на сході.

На думку В. Литвина, багато тих, хто зараз запекло критикують внесені зміни до Конституції, просто не читали цього закону. Глава парламенту запропонував запровадити для державних службовців, які дають оцінки Основному Закону, іспит на знання Конституції. Адже після введення у дію конституційної реформи, зауважив Голова Верховної Ради, Президент і надалі матиме великі повноваження. А збільшення повноважень і відповідальності Верховної Ради та Кабінету Міністрів «дозволить утримати рівновагу у владі та в суспільстві».

А ось тема територіальної цілісності України, яка виникла у розпал україно-російської газової суперечки, взагалі не підлягає обговоренню, — заявив Володимир Литвин. «Це очевидний факт, і нам треба сказати, що жодна сторона не намагатиметься додати якихось доважок до цієї проблеми, — наголосив Голова Верховної Ради. — Оскільки тоді відійдемо на такі позиції, з яких уже не зможемо зблизитись. А ми сусіди. І нам історією призначено мати нормальні цивілізовані стосунки. Без стабільної процвітаючої України не буде стабільної Росії. І навпаки».