Футбол. Авторитетний у футбольному світі британський журнал «World soccer» провів традиційну передноворічну анкету для визначення найкращих за підсумками 2005 року команд, тренерів і гравців.

Цього разу перший рядок у «командному розділі» анкети посів «Ліверпуль», переможець Ліги європейських чемпіонів сезону 2004—2005 рр. Певною і приємною несподіванкою для наших уболівальників стало дев’яте місце серед клубних і національних команд збірної України. Їй віддали свої голоси 2,5 відсотка опитаних. Отже, успіх команди Олега Блохіна, яка, виступаючи в дуже сильній групі, першою серед європейських збірних завоювала путівку на чемпіонат світу 2006 року, не залишився непоміченим.

Олексій ЖУРБЕНКО.

Лондон.

Звернулися до Президента і столичного голови

Позавчора у присутності преси відбулося підписання відкритих листів-звернень до Президента України Віктора Ющенка та київського міського голови Олександра Омельченка про необхідність врегулювання ситуації навколо НСК «Олімпійський».

«Україна і Польща успішно подолали перший етап тендера УЄФА за право приймати фінальний турнір чемпіонату Європи 2012 року. Ми отримали унікальну можливість запросити до себе і Польщі третій за значущістю спортивний турнір у світі, який відкриває дорогу потенційним інвесторам, стане додатковим важелем позитивних зрушень в економіці, законодавчій сфері, утвердженні суспільних та соціальних цінностей», — ідеться у зверненні до київського міського голови та депутатів Київської міської ради (тексти обох листів опубліковано на офіційному сайті ФФУ 26 грудня).

Участь у зустрічі з представниками ЗМІ брали президент ФФУ, народний депутат України, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс, президент НОК України, народний депутат, член виконкому МОК Сергій Бубка, голова Ради ветеранів фізичної культури і спорту країни Михайло Бака, котрі підписали ті звернення. У зустрічі також взяли участь міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, перший віце-президент НОК, керівник виконавчої дирекції Євро—2012 Іван Федоренко. Учасники відповіли на запитання журналістів.

Шевченко — серед зірок

Французька газета «L’Equіpe», щороку проводячи опитування серед своїх журналістів, публікує символічну команду, складену з гравців, котрі виступають за європейські клуби та національні збірні. Другий рік поспіль до цієї символічної збірної входить українець Андрій Шевченко. Видання насамперед відзначило внесок Андрія в успішні виступи збірної України, а вже потім оцінило його гру за «Мілан».

У списку «Одинадцятьох—2005», окрім Шевченка, — Грегорі Купе («Ліон»), Віллі Саньйоль («Баварія»), Паоло Мальдіні, Кака (обидва — «Мілан»), Роналдіньйо, Самуель Ето’О (обидва — «Барселона»), Джон Террі, Френк Лемпард (обидва — «Челсі»), Джиммі Каррагер, Стівен Джеррард (обидва — «Ліверпуль»).

На користь національного спорту

Кабінет Міністрів України прийняв кілька постанов, які сприятимуть розвиткові олімпійського та параолімпійського спорту. Зокрема, визначено перелік спортивних баз, які отримують статус олімпійської та параолімпійської підготовки. Статус надається на новий чотирирічний олімпійський цикл.

Це дасть змогу чіткіше визначати пріоритетні напрями та найважливіші заходи з подальшого розвитку видів спорту, підготовки та участі спортсменів України у престижних змаганнях різного рівня, розвитку спортивних об’єктів та споруд. Згідно з постановою уряду понад 300 спортивних баз, серед яких споруди олімпійської та параолімпійської підготовки, отримали пільги з оплати за землю.