Футбол. Ми вже писали про наміри Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС, президент — заслужений тренер країни Віталій Пилипенко) створити власну лігу, котра опікувалася б регулярним чемпіонатом країни серед команд вузів. І от нещодавно цей план почав здійснюватися. Студентська футбольна ліга України (СФЛУ) народилася. Обрано виконком, директорат, керівництво. І вже почалася конкретна робота.

Про перші кроки, про плани СФЛУ ми розмовляємо з її першим віце-президентом, виконавчим директором, заслуженим тренером України Олегом Первушкіним.

— Ідею створення ліги виношували давно, — каже наш співрозмовник. — Мріяли про чемпіонат країни серед студентських клубів. В Україні безліч великих і малих вузів. Чимало з них мають солідне фінансове забезпечення. З відповідною інфраструктурою, спорткомплексами, футбольними полями. У багатьох закладах є сильні команди. Приміром, усе це на найвищому рівні є в Національному технічному університеті КПІ. Це — величезне студентське місто з 35 тисячами мешканців. І таких прикладів можна навести чимало. Причому йтиметься про всі регіони країни. До речі, маємо з десяток інститутів фізкультури і факультетів фізвиховання. І саме там зосереджено багато кваліфікованих футболістів.

На ідею створення ліги спрацювало і те, що у перехідному віковому періоді — з 17 до 20 років — відбувається великий відплив футбольних кадрів. Адже не всі потрапляють до команд майстрів. Багато хто йде до вищих навчальних закладів. І за наявності студентської ліги вони матимуть змогу на доволі високому рівні продовжувати заняття улюбленим спортом. Згодом (у 21—23 роки) хтось із них неодмінно поповнить професіональні команди.

Ми зрозуміли, що загальнонаціональні короткочасні турніри раз на рік нас не задовольнять. А от великий чемпіонат з роз’їздами, який охопить усю територію країни, — справа заманлива, корисна і перспективна. За таких умов, переконаний, обличчям до футболу повернуться керівники університетів. Адже ліпшої реклами для вузів не придумаєш. Звичайно, головна мета — готувати корисних фахівців. Але якщо паралельно і популярний футбол розвивати, то кашу маслом не зіпсуєш.

— Чи є вузи, де ще раніше схилялися до ідеї створення ліги?

— Звісно, є. Скажімо, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (ректор — Олександр Завальнюк). Його команда двічі поспіль вигравала студентський чемпіонат України. Окремі студенти стаціонару (справжні) грають за «Буковину». Багато що в цьому колективі тримається на тренері — старшому викладачеві кафедри Миколі Осадцеві. Йому вдалося так зацікавити футбольною справою ректора Степана Мельничука, що той допомагає вирішувати всі питання, цікавиться життям команди. І от пан Осадець, команда якого повигравала все, що тільки можна, в області і в Україні, каже: вже не цікаво збиратися лише на тиждень кожного року. Потрібен повноцінний чемпіонат. Таку думку мають дуже багато людей, причетних до студентського футболу: заслужений тренер України Олександр Петров (Кам’янець-Подільський педагогічний університет), Олександр Махунько (КПІ) та інші.

— У будь-якій справі має бути лідер. Чи є він у вас?

— Знайшлася така людина, котра, вислухавши наші аргументи, погодилася очолити цей конче потрібний рух. На нещодавній конференції СФЛУ делегати із 24 регіонів президентом одностайно обрали Віктора Пилипишина — заступника київського міського голови. Віктор Петрович ще порівняно молодий, щиро закоханий у футбол. І має чимало важелів для того, щоб наше починання розвивалося і набувало потужності. Цікава подробиця. У день публікації у пресі та показу на телебаченні матеріалів про нашу першу конференцію до нас завітали студенти столичного Слов’янського університету на чолі з Іваном Тимошеком і повідомили, що вже переконали свого ректора в доцільності того, щоб їхня команда взяла участь у чемпіонаті України.

— Кілька слів про регламент чемпіонату.

— Так званий пробний турнір, який матиме характер відбірного, проведемо у квітні—травні 2006 року. Команди розподілимо на кілька конференцій: Східна, Західна, Центральна та Південна (по шість—вісім областей у кожній). Система турова. По закінченні визначимо колективи, котрі вже з осені стартуватимуть у першому чемпіонаті у вищій лізі (плануємо 12 або 16 команд). Решта колективів складе першу лігу. За потреби утворимо і другу лігу.

— Яка найближча акція ліги?

— З 10 по 15 лютого в Києві проведемо вузівський чемпіонат країни з футзалу. Змагатимуться 16 команд. А це дуже сильні колективи. Окремі виступають у національному професіональному чемпіонаті у вищій та першій лігах. Це елітні колективи — «УніверЛоко» і «Олександр» (обидві — Харків), «Сумигаз», «Університет» (Суми), «Будівел» (Дніпропетровська фінансова академія), ТВД (Львів), першолігові університетські команди Рівного, Дрогобича, Університету харчових технологій (Київ), КПІ, «Уніспорт» (Київ) тощо. Арени майбутніх змагань — спорткомплекси Національного технічного університету КПІ, університетів — фізичного виховання і спорту та харчових технологій....