Працівники садівничої галузі сільськогосподарського виробництва Хотинщини (Чернівецька область) звернулися до Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Прем’єр-міністра Юрія Єханурова, Народного депутата Леоніда Каденюка з приводу ситуації, що склалася нині на ринку фруктів.

Працюючи в надзвичайно складних фінансових умовах, йдеться у надісланому до редакції листі, за постійного подорожчання пально-мастильних матеріалів, добрив, засобів захисту рослин, техніки, відсутності довгострокового пільгового кредитування сільгоспвиробника, садівники ледь зводять кінці з кінцями. Тарифно-митна політика стосовно продукції сільського господарства «ставить нас на коліна і змушує працювати збитково».

Не хочеться вірити, що галузь ця країні не потрібна і робиться все для того, щоб її знищити та створити умови для завоювання ринку фруктів іноземними товаровиробниками. Непослідовна та невигідна нашій державі політика російсько-українських відносин зробила економічно невигідним експорт фруктів на колись найбільший ринок їх збуту, до Росії.

Жителі району, для яких садівництво — споконвіку основа добробуту і чи не єдиний засіб виживання, готові до радикальних кроків. Глибоко переконані, що нас підтримають садівники Вінниччини, Криму, Черкащини та інших регіонів, котрі не раз брали участь у міжнародних семінарах, що проводились на базі садівничих господарств Хотинщини.

Далі садівники миритися з таким становищем не в змозі, бо в 2005 році галузь стала збитковою. «Ми хочемо, щоб селянин спокійно працював і був упевненим, що керівництво держави, прийнявши закони України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту», «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну», виконуватиме їх, що дасть змогу впроваджувати сучасні технології садівництва, вирощувати нові сорти, створювати робочі місця, наповнювати державний та місцевий бюджети»..

За дорученням територіальних громад Хотинського району Г. ТИМЧУК, голова Хотинської районної ради Чернівецької області; В. ГАВРИШ, Грозинецький сільський голова; Н. БОДНАР, Бочківецький сільський голова; С. ГОНЧАР, Шилівецький сільський голова; В. ЧЕНКІВСЬКИЙ, Клішковецький сільський голова; З. ПЛАКСИВА, виконувач обов’язків Малинецького сільського голови; Л. ТИРОН, арожанський сільський голова; М. СОРОКІН, Недобоївський сільський голова; М. МУСУРІВСЬКИЙ, голова ради фермерів Хотинщини; А. ЧОРНИЙ, голова СФГ «Яніс»