Щороку на відправку відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) до Росії витрачається від 40 до 80 млн. доларів, що відчутно позначається на собівартості виробленої нашими АЕС електроенергії.

НАЕК «Енергоатом» уже давно працює над розв’язанням цієї надто вартісної і не вигідної для України проблеми. У 2001 році було введено в експлуатацію сухе сховище безпосередньо на Запорізькій АЕС. Будівництво сховищ для відходів інших станцій — Південно-Української, Рівненської та Хмельницької — з різних причин не зрушувалося з місця. Одна з них — яким шляхом йти: будувати сховища на кожній із цих АЕС чи одне централізоване для всіх. Врешті-решт, переміг останній варіант.

Але здійснити його самотужки неможливо — Україна не володіє власною технологією «сухого» зберігання відпрацьованого палива. Відсутні й відповідні техніко-економічні та інженерні рішення. Тому вибрати безпечну й економічно прийнятну для нас систему вирішили шляхом міжнародного тендера. Його «Енергоатом» оголосив ще в липні 2003 року.

У грудні минулого року тендерний комітет України віддав перевагу корпорації США «Холтек Інтернешенел». Майже рік було втрачено на судовий доказ об’єктивності висновку тендерного комітету. І ось нарешті, після підтвердження правильності прийнятого рішення, певних узгоджень, президенти — НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський і корпорації «Холтек Інтернешенел» доктор Кріс Сінгх у присутності Надзвичайного і Повноважного посла США в Україні Джона Гербста і міністра палива та енергетики України Івана Плачкова позавчора в Києві підписали контракт. Його перший етап передбачає передачу «Енергоатому» необхідної інформації для подальшої розробки техніко-економічного обгрунтування інвестицій.

Для нас цікаво і важливо є те, що із загальної вартості сховища — близько 150 млн. доларів — 90 відсотків цієї суми обіцяє профінансувати сама корпорація. Решту — залучені нею зарубіжні банки, в тому числі й українські.

Американська корпорація гарантує побудову якісного і надійного сховища протягом трьох років, залучити до виконання робіт суворо відібраних українських будівельників, а до виготовлення обладнання — наші найдостойніші промислові підприємства. Та будівельні роботи вона зможе розпочати лише після розгляду відповідними державними органами України техніко-економічних обгрунтувань, проведення громадських слухань, розгляду цього питання Верховною Радою. Всі ці узгодження передбачається здійснити протягом року. Чи не занадто довго? Адже майже половину вартості проекту буде витрачено на перевезення ВЯП до Росії.

Побудувати сховище для відпрацьованого ядерного палива лише наших, наголошую, вітчизняних АЕС планується в Чорнобильській зоні.

Довідка про «Холтек Інтернешенел»

Ця компанія — світовий лідер у сфері зберігання та перевезення відпрацьованого ядерного палива. Вона збудувала сховища для ВЯП 80 енергоблоків АЕС США (34 станції), Мексики, Кореї, Бразилії, Іспанії та Великобританії.

Нині під егідою Європейського банку реконструкції та розвитку компанія розпочала співпрацю з Чорнобильською АЕС над розробкою технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом, яке зберігається там у трьох зупинених енергоблоках.

На АЕС — найкращий екологічний контролер

Автоматизована система контролю радіаційної обстановки (АСКРО) Рівненської АЕС визнана найкращим природоохоронним об’єктом у Всеукраїнському конкурсі «Лідер паливно-енергетичного комплексу-2005». Його проводили Мінпаливенерго, галузевий комітет Верховної Ради та Академія наук України. На конкурс свої проекти подали 220 структур, які займаються вивченням навколишнього середовища та протидіють його забрудненню, повідомляє наш власний кореспондент Олександра ЮРКОВА.