Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки вирішив створити робочу групу для вивчення обставин купівлі ВАТ «Укрнафта» (контрольний пакет акцій якого належить державі) автозаправних станцій за завищеними цінами, що призвело до вимивання багатьох мільйонів гривень.

На засіданні комітету зазначалося, що у період з 1 по 16 червня ц. р. ВАТ «Укрнафта» придбало за завищеними розцінками 166 АЗС, витративши більше одного мільярда, у тому числі державних, гривень. Народний депутат Василь Надрага наголосив, що під час купівлі ВАТ «Укрнафта» автозаправних станцій за «наддорогими» розцінками державі завдано багатомільйонних збитків. Тож утворення комісії для вивчення обставин купівлі автозаправок за завищеними цінами є цілком виправданим та вкрай необхідним для запобігання подальшому розкраданню державних коштів.

***

Питання демократичного цивільного контролю над сектором розвідки в умовах його реформування розглядалися на «круглому столі», який провели у Верховній Раді парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони, Рада національної безпеки і оборони України, Женевський центр демократичного контролю над збройними силами і Організація Північноатлантичного договору — НАТО.

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України з питань безпеки у зовнішньополітичній сфері Сергій Пирожков поінформував, що нині в Україні планують створити спільну парламентсько-президентську комісію з контролю над Збройними силами. Радник Президента України Володимир Горбулін наголосив на тому, що запровадження демократичного контролю над сектором розвідки — робота не одного дня. За його словами, необхідно забезпечити відповідність розвідки принципу верховенства права, позапартійність і деполітизацію, підзвітність розвідки через щорічні звіти її керівника, прозорість діяльності розвідки, а також врахування громадської думки, регулярне інформування суспільства через ЗМІ. Керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж повідомив, що ця служба встановила взаємодію з більшістю розвідок країн—членів НАТО і співпрацює з ними для перешкоджання нелегальній міграції, міжнародному тероризму, наркобізнесу тощо.

***

Комітет з питань промислової політики і підприємництва підтримує проект закону про внесення змін до Закону «Про Митний тариф України» щодо ставок ввізного мита на касові апарати — у 90 та 180 євро за один касовий апарат замість нульових митних ставок на такий імпортний товар, що діють нині. Необхідність прийняття проекту обґрунтовується насамперед потребою посилення захисту внутрішнього ринку України.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради України.

Рада Всеукраїнської професійної спілки народних депутатів України у Верховній Раді України та Профспілковий комітет профспілкової організації народних депутатів України ІV (XV) скликання щиро вітають народного депутата України ІІІ (XІV) та ІV (XV) скликань Верховної Ради України Мартиновського Валерія Павловича з 50-річним ювілеєм та бажають міцного здоров’я, щасливих днів і плідних справ, довголіття, благополуччя та здійснення всіх задумів!