Київ збирається розв’язати свої газові проблеми насамперед тим, що тугіше затягне газовий пасок. Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що Україна має намір найближчим часом зменшити споживання газу з 76—78 млрд. до 65 млрд. кубометрів на рік. Це не перший заклик прем’єра до українців ощадливіше використовувати блакитне паливо й вчитися лічити кожну копійку і кожен кубометр. Крім того, Україна помітно активізувалася в пошуках альтернативи російському газу. Приміром, Київ веде переговори з країнами Північної Африки про імпорт зрідженого газу. «Я думаю, що ми зможемо розширити потужності в Одесі для приймання зрідженого газу. Його теплотворення набагато більше», — зазначив прем’єр. Він не сказав поки що про інші деталі, як, утім, і про подробиці стосовно туркменського газу, про постачання якого, за словами Єханурова, Україна все-таки домовилася наприкінці минулого тижня. Ціну на туркменський природний газ для України на 2006 рік буде оприлюднено до кінця поточного року.

Право першим порадувати народ домовленостями з Туркменбаші Єхануров надав Вікторові Ющенку. «Президент скаже. Президент добився цього, і він має право оголосити першим цю інформацію», — сказав Єхануров, повідомивши лише, що Україна сподівається підписати з Туркменією угоду про постачання газу до 2031 року. Ні обсяги поставок, ні тим паче його ціна поки що невідомі.

Щодо рішення про ціну на російський газ, то Україна, не вразившись телекартинками тренувань Москви перекривати нам трубу, заявляє, що готова платити не більш як 65 дол. за тисячу кубометрів. За словами міністра палива й енергетики країни Івана Плачкова, це середньозважена ціна, за якою Україна купувала газ останні десять років.

Росія не має права відключати постачання газу до України, оскільки це спричинить фінансові санкції. Про це заявив міністр економіки Арсеній Яценюк. Він нагадав, що україно-російський контракт не підлягає перегляду і діє до 2009 року. «Якщо ви придбали квартиру і підписали угоду, у вас є печатки і підписи, дуже складно довести покупцю квартири, що вона подорожчала вп’ятеро. Думаю, ви підете до суду», — навів порівняння міністр.

Більшість експертів з енергетичних питань також такої само думки, що газову суперечку Київ і Москва не розв’яжуть без втручання міжнародного суду. При цьому українські політики впевнені, що наша справа справедлива і наявний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» про обсяги й умови транзиту російського природного газу через територію України на період з 2003-го по 2013 рік виконуватиметься. Щоправда, при цьому Єхануров просить вийти тих, у кого слабкі нерви, оскільки прогнозує продовження жорстких переговорів з Москвою.

У гру на нервах у вихідні вступив і міністр оборони Анатолій Гриценко. Він заявив, що вважає обсяг фінансової компенсації Росії за експлуатацію радіолокаційних станцій в Мукачевому і Севастополі неадекватними витратам України. З тих пір як у 1997 році було укладено угоду про використання українських РЛС у загальному контурі Російської Федерації, Україна фактично зазнала збитків 50 млн. доларів. Росія сплачувала тільки 19 відсотків від необхідного.