Ранкове засідання 23 грудня

За таке рішення проголосувало 328 народних депутатів (фракції УНП, НРУ — не голосували, а фракція «Реформи і порядок» дала один голос). Тепер законопроект має бути направлено до Конституційного Суду.

— Цей законопроект — продовження політичної реформи на місцях, — зазначив доповідач з цього питання Олександр Мороз. — До того ж його доля дуже турбує самоврядні органи. Серед принципових новацій, за словами лідера соціалістів, є введення категорії «округ». Документ визначає, що «округ — це утворення на основі добровільного об’єднання жителів адміністративно-територіальної одиниці, у складі якої є кілька населених пунктів».

Водночас законопроект скасовує районні держадміністрації і передбачає, що обласні адміністрації будуть підзвітні і підконтрольні Кабінету Міністрів і відповідальні перед Президентом.

Закон визначає мінімальну частку від податків і зборів, які спрямовуються на формування доходів місцевих бюджетів.

Якою буде подальша доля змін до Конституції, парламентарії коментують обережно. Представник Президента у парламенті Юрій Ключковський переконаний, що схвалення документа підштовхне парламент до якнайшвидшого обрання суддів Конституційного Суду. До того ж законопроект, переконаний він, «підчищає» певні недолугості попередньо схваленого документа (№ 2222). Зокрема, щодо строку повноважень сільських, селищних та міських голів (їх повноваження мали тривати чотири роки, тоді як повноваження рад тривали до п’яти років).

А за словами Олександра Мороза, остаточно це питання парламент розгляне вже на наступній сесії. Документ у КС перебуватиме недовго.

Після попереднього схвалення змін до Конституції парламентарії вирішили не розглядати інші питання, внесені до порядку денного, а перейти до «різного».

Тривали цього дня й міжфракційні міграції. Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про входження Володимира Бойка, Сергія Матвієнкова та Віктора Тимошенка до складу фракції СПУ, а Ігоря Плохого — до депутатської фракції Партії регіонів. Водночас було оголошено про перейменування депутатської групи «Відродження» у фракцію політичної партії «Відродження», до складу якої входить 16 народних депутатів. Керівником фракції обрано Антона Кіссе, а уповноваженими представниками — Миколу Поровського, Василя Гаврилюка, Валерія Коновалюка та Анатолія Франчука.

Парламентарії привітали Дмитра Рудковського з днем народження.

Згодом головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив про відкликання Ганною Антоньєвою своєї заяви про вихід із фракції політичної Партії промисловців та підприємців та про входження до складу цієї фракції народних депутатів Валерія Альошина, Ігоря Юхновського, який вийшов із фракції Народний Союз «Наша Україна», та Володимира Кафарського, котрий вийшов із фракції Народної партії.

Адам Мартинюк від імені парламентаріїв поздоровив українців з наступаючим Новим роком і висловив надію, що в новому парламенті громадяни побачать нові обличчя і нові сподівання. Водночас він поінформував, що наступного тижня парламентарії працюватимуть у виборчих округах, 3—6 січня — в комітетах, фракціях і групах. А чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться 10 січня 2006 року днем уряду з питань: «Про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби та заходи для її зниження» і «Про дотримання вимог Конституції України та законів України про здобуття якісної освіти в сільській місцевості».