Головним досягненням на внутрішньополітичному фронті стало прийняття Верховною Радою остаточного варіанта держбюджету-2006. Мінімально результативна кількість депутатських голосів: 226 — «за» — продемонструвала, що в розпал передвиборних баталій критикувати легше, ніж брати на себе відповідальність. Водночас парламент спроможний підставити плече у відповідальний для держави момент.

Хоча сам бюджет як критикували, так і критикують усі — від парламентаріїв до урядовців, Кабмін усе-таки зробив крок назустріч місцевим бюджетам, селянам, прислухався до депутатських зауважень щодо закону про дітей війни. Проголосовані 40 відсотків додаткових надходжень до місцевих бюджетів означають, що наступного року сільські та районні лікарні, школи та заклади культури нарешті отримають певні кошти на збільшення зарплати працівникам та поліпшення матеріальної бази. Вдалося відстояти й виділення десяти відсотків видаткової частини бюджету на розвиток села, двох мільярдів гривень на прямі дотації сільгоспвиробникам — на кожен гектар посіяних зернових та реалізований кілограм м’яса. Загалом вітаючи схвалення основного фінансового документа держави, урядовці не перестають говорити про ризики, які неминуче спіткають його під час виконання. Бюджет поганий, але кращий за попередній. І ліпше мати поганий бюджет, аніж жодного, — такі аргументи переважили на шальках депутатських сумнівів. До того ж після парламентських виборів новій Верховній Раді та урядовій команді доведеться наново перекроювати держбюджет.

«Позиція уряду може бути сильною лише тоді, коли є підтримка парламенту, хоча б така, як 226 голосів», — визнав після голосування за проект державного кошторису Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров. Однак на цьому пристрасті не вгамувалися. Депутат Віктор Кириллов заявив, що відкликає свій голос за держбюджет-2006, а фракція «Регіони України» звернулася до регламентного комітету Верховної Ради з вимогою скасувати результати голосування 20 грудня. Втім, як кажуть, після бійки кулаками не махають. Адже депутати не мають права відкликати свій голос.

Глава парламенту Володимир Литвин порадив депутатам, які вперто продовжують критикувати бюджет навіть після його прийняття, піти до людей, особливо до пенсіонерів, і пояснити їм, чому вони проти того, щоб 700 мільйонів гривень було виділено дітям війни.

Підлила масла у вогонь і критика на адресу найвищого законодавчого органу з боку глави держави, котрий заявив, що прийнятий Верховною Радою закон про внесення змін до Конституції України, тобто політична реформа, не несе благ для української нації. І що сам парламент за 14 років так і не показав можливість створення демократичної більшості. Хоча ще рік тому в розпал попередньої виборчої кампанії — президентської, якраз той самий парламент допоміг знайти рішення для виведення країни з політичної кризи. І тоді він цілком влаштовував помаранчеву команду. А нині висловлювання на адресу Верховної Ради нинішнього Президента починають нагадувати слова його попередника...