Що очікує країну в наступному році?

Наступного року на Україну чекають кілька серйозних політичних криз, вважають політологи.

Про це йшлося на засіданні «Українського клубу» в четвер у Києві.

«2006-й буде роком серйозних політичних криз, що накладуться на подальше падіння економіки», — вважає експерт корпорації «Гардаріка» Костянтин Матвієнко.

За його словами, протистояння екс-прем’єра Юлії Тимошенко і політичних сил, які представляють Президента, підписання Віктором Ющенком меморандуму з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем і тиск Кремля через газову кризу створюють умови, в яких стане можлива парламентська коаліція між Партією регіонів і Блоком Юлії Тимошенко. Ця коаліція, сформувавши уряд, намагатиметься всіма способами заблокувати роботу Президента, вважає політолог.

Для запобігання такому сценарію, на думку К. Матвієнка, Президент і його команда намагатимуться знайти можливість розпуску парламенту, а паузу між двома складами Верховної Ради використають для того, щоб домогтися скасування конституційної реформи.

На підтвердження своєї думки К. Матвієнко звернув увагу на те, що в списках «Нашої України» відсутні такі близькі до Президента люди, як глава секретаріату Олег Рибачук, перший заступник голови секретаріату Іван Васюник, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, міністр оборони Анатолій Гриценко. «Очевидно, що ці політики спеціально не йдуть до Верховної Ради, бо вона буде дискредитована разом з тими, хто опиниться всередині парламенту», — сказав він.

Президент центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв зазначив, що «наступний рік, на жаль, втрачений для реформ». «Інвестиційні очікування, дивний бюджет, дуже високі економічні ризики і процес реприватизації, який не зупинився, — тільки тепер на ліберальній основі — усе свідчить про те, що про реформи можна поки що забути», — сказав він.

Серед основних загроз наступного року А. Єрмолаєв також назвав можливість відсутності коаліційної більшості в майбутньому парламенті, що може стати приводом для його розпуску і проведення других парламентських виборів, а так само на цьому тлі спроби президентської команди домогтися скасування політичної реформи.

Загалом, на його думку, розвиток ситуації в наступному році проходитиме за трьома основними магістралями. По-перше, процес освоєння парламентської моделі та боротьба президентської команди за збереження своєї вертикалі влади, що супроводжуватиметься спробами «синьої опозиції» перемогти на виборах, сформувати свій уряд і, можливо, ініціювати процедуру імпічменту Президента.

Другою магістраллю стане, на думку А. Єрмолаєва, утвердження Ю. Тимошенко як нового лідера. «Нам потрібно вчитися жити при Тимошенко», — сказав він.

Третьою магістраллю буде реванш «синьої коаліції», що «як прапор» опозиції пронизуватиме весь рік.

Експерт центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній висловив незгоду з існуванням можливості розпуску парламенту в наступному році. «Нас чекає не розпуск парламенту, а дискредитація самої парламентської ідеї — цьому сприяють нині всі політичні сили, не дуже уявляючи собі перспективу», — заявив політолог.