Футбол. У столичному Президент-готелі «Київський» позавчора відбувся сьомий конгрес Федерації футболу України. Перед делегатами і запрошеними виступив президент ФФУ, член виконкому УЄФА, народний депутат України Григорій Суркіс. Він доповів про основні напрями роботи організації на 2006 рік. Розповів про зроблене і про те, що належить зробити найближчим часом на всіх ділянках розвитку вітчизняного футболу, — від масового і любительського до національних збірних.

Зокрема, було повідомлено, що з ініціативи ФФУ в році, що минає, з державного бюджету виділяли двадцять мільйонів гривень на продовження реалізації програми будівництва спортивних майданчиків. Таких змонтували 147 із 185 запланованих. На жаль, у Києві з одинадцяти майданчиків було встановлено лише... два. Ще гірше в Севастополі — жодного із семи.

А ще керівник ФФУ зазначив, що не в усіх регіонах країни належну увагу приділяють розвиткові футбольної інфраструктури. Приміром, протягом останніх п’яти років не збудовано жодного стадіону у вже згаданих Києві та Севастополі, а також у Закарпатській, Волинській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Черкаській і Херсонській областях. Із 43 стадіонів, на яких виступають клуби другої ліги, одинадцять потребують негайного ремонту, лише 12 обладнані штучним освітленням і чотири мають електропідігрів.

Але є і приклади для наслідування. Скажімо, в Маріуполі почесний президент ФК «Іллічівець», народний депутат України Володимир Бойко завершує будівництво футбольного манежу з трибунами на шість тисяч глядачів. А в кожній загальноосвітній школі міста планують побудувати штучне поле.

У своїй доповіді президент ФФУ чимало уваги приділив проблемам аматорського і дитячо-юнацького футболу, торкнувся теми суддівства.

У роботі сьомого конгресу ФФУ взяла участь голова Комітету Верховної Ради у справах молодіжної політики, фізкультури, спорту і туризму Катерина Самойлик. Вона привітала присутніх з успіхами національної збірної і виходом України з Польщею до другого етапу тендера за право приймати Євро—2012. Пані Самойлик, зокрема, сказала:

— Уперше в історії України громадська організація, якою є національна федерація футболу, запропонувала державі довгострокове співробітництво не на словах, а на ділі. Йдеться про реалізацію Комплексної програми розвитку футболу в Україні на 2004—2008 роки. Тепер справою честі для нас є підготовка гідної заявки-досьє на проведення чемпіонату Європи 2012 року. Держава також повинна взяти на себе левову частку витрат на національну та молодіжну збірні, котрі будуть потрібні у зв’язку з їхньою участю у фінальних турнірах відповідно чемпіонату світу та Європи.

Катерина Самойлик піддала критиці Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту за інертну позицію щодо реалізації згаданої програми.

До присутніх звернувся також перший віце-президент УЄФА Сенеш Ерзік. Він пригадав, як п’ятнадцять років тому побував з офіційним візитом в Україні. «Ваші успіхи помітні. І їх досяг не лише професіональний український футбол, а й масовий», — відзначив високий гість. Він привітав Україну із завоюванням путівки на

ЧС—2006 в Німеччині і подоланням першого відбірного раунду на шляху до проведення Євро—2012. «Вважаю, що маєте великі шанси. І, незважаючи на те, що ваша країна в цьому змаганні випередила мою Туреччину, бажаю вам успіху».

Під кінець зібрання делегати конгресу обрали двох нових віце-президентів ФФУ. Ними стали Ігор Коломойський і відомий у минулому арбітр Сергій Татулян.

Конгрес ФФУ окреслив головні завдання на наступний рік. Національна збірна на чемпіонаті світу має потрапити до вісімки найкращих. А «молодіжці», яка виступатиме на Євро—2006 у Португалії, варто планувати вихід до квартету найсильніших.