Ранкове засідання 22 грудня

Традиційно на завершення року парламент зробив ще один передноворічний подарунок громадянам. Як і очікувалося, було розглянуто законопроект, що вносить зміни до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб», який пролонгує сплату малих коштів у разі купівлі-продажу квартир, дач, земельних ділянок. Старі ставки податку так само залишено для тих, хто продає цю нерухомість один раз протягом звітного року, якщо площа дач, квартир не більш як сто квадратних метрів. Один відсоток доведеться сплатити з операції купівлі-продажу автомобіля, мотоцикла, звісно, за умови, що операція проводиться раз на рік. Загалом питання було винесено на законодавчий рівень з огляду на високі ставки оподаткування нерухомості, що діставалася громадянам у спадок, тому спадкоємці так званого першого ступеня споріднення обійдуться нульовою ставкою оподаткування, пільги отримали також діти-сироти та інваліди першої групи.

За загальною логікою, у нас має стати більше пального — дизельного і бензинового. Верховна Рада схвалила законопроект про стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих. Йдеться про давноочікувані біодобавки до нафтосировини, які пропонують виробникам бензину і «дизельки» наші спиртові заводи.

Отже, є можливість відмовитися від великих обсягів імпортованої сирої нафти і виробляти власне пальне, зрозуміло, що дешевше.

Цього дня на ранковому засіданні парламент прийняв чи не рекордну кількість законів. Два з них стосуються долі кримчан. Обидва документи непрості. Скажімо, законопроект про місто-герой Севастополь «мандрує» кабінетами парламенту й поза ним сім років поспіль. Один раз його було прийнято і заветовано Президентом. А потім схвалено парламентом у новій редакції. Нині глава держави знову пропонує прибрати з документа деякі недоречності й «міни уповільненої дії». Зокрема, норму про базування у столиці моряків іноземної бази Чорноморського флоту Росії (мовляв, така норма — предмет міжнародних договорів). Однак за відхилення законопроекту голосувало лише 90 депутатів. Не вдалося набрати і належних 300 голосів для подолання президентського вето. Знову проголосували за нову редакцію закону про Севастополь з частковими пропозиціями Президента.

Не менш бурхливо обговорювали і законопроекти про статус депутатів Верховної Ради АРК. Особливі протиріччя викликав пункт про п’ятирічній термін проживання кандидата на депутатський мандат у Криму. Представник кримсько-татарського народу в українському парламенті Рефат Чубаров зауважив, що такі норми відсікають участь у виборах репатріантів у Криму, і спрогнозував накладання вето Президента на схвалений Верховною Радою України закон (за нього проголосували 233 народні депутати, які опонують нинішньому главі держави).

У новій редакції, частково врахувавши пропозиції Президента України, парламентарії прийняли закон про законодавчу діяльність. Конституційною більшістю схвалено зміни до законодавства, що дають можливість батькам отримати державну допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Передноворічний подарунок отримали і депутати місцевих рад — вони віднині матимуть помічників-консультантів на громадських засадах. Рештою схвалених законодавчих актів парламентарії змінили процедуру митного оформлення товарів, терміни і порядок штрафних санкцій у зовнішньоекономічній діяльності, посприяли легалізації благодійних фондів, релігійних громад, профспілкових об’єднань, щоб ті могли працювати як юридичні особи, не маючи навіть ідентифікаційних податкових кодів. Ухвалено і закон про іпотечні облігації. Водночас парламентом відхилено і не менш очікувані виборцями закони про нові напрями в енергозаощадженні та про повернення приватизованого майна у державну і комунальну власність, який насправді депутати називають законом про націоналізацію майна.

На початку засідання було зачитано декларацію Венеціанської комісії про її стурбованість блокуванням в українському парламенті формування Конституційного Суду. Щоб віддати борг судовій владі, парламент вирішив під час обідньої перерви знову проголосувати за обрання чотирьох членів Конституційного Суду від найвищого законодавчого органу. Головуючий на засіданні Голова Верховної Ради Володимир Литвин просив колег-депутатів взяти бюлетені і вже за їх допомогою висловити своє ставлення до того чи того кандидата у судді.

Традиційно було оголошено і про нові зміни у складі депутатських груп і фракцій. Віктор Кириллов і Олег Каратуманов вийшли з фракції Народної партії, а Олександр Біловол туди увійшов.

По завершенні голосування за кандидатури суддів КСУ голова лічильної комісії Верховної Ради Валерій Мішура оголосив, що бюлетені для таємного голосування взяли лише 86 народних депутатів. Отже, вибори визнано такими, що не відбулися.