Будівництво котеджного містечка Золоче, здійснюване компанією «Український будівельний альянс» у селі Вишеньки Бориспільського району Київської області на замовлення приватного підприємства «Трансенергоресурси-22», завдає шкоди довкіллю і мешканцям села, вважає створена у Вишеньках ініціативна група. Вона збирається захищати права селян, повідомляє «Інтерфакс—Україна».

Адвокат Олег Носенко, що представляє інтереси жителів села, на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» повідомив про неодноразові факти обриву лінії електропередач у ході будівництва, постійні перебої з постачанням електроенергії і загрозу підтоплення через намив піску для селища, рівень якого вже на три метри перевищує рівень будівель у селі Вишеньки.

Він також висловив сумнів у правильності процедури відведення землі, оскільки котеджі будуються на землях сільськогосподарського призначення.

Представники ініціативної групи мешканців села розповіли, що всі скарги ініціативної групи на адресу обласної і районної держадміністрацій закінчуються відписками. Адвокат додав, що вишеньківцям не вдалося налагодити контакт також із забудовником і генеральним підрядчиком.

Ось тільки один приклад.

28 листопада 2005 року жителі Вишеньок у черговий раз залишилися без електрики. Як стало відомо, аварія на електролініях знову сталася під час намивання піску на території будівництва котеджного містечка. Жителі села повторно надіслали скарги до компетентних інстанцій, але відповіді не одержали. Голова Бориспільської райдержадміністрації переслав скаргу начальникові інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, який уже продемонстрував свою службову пасивність. Цього разу селянам довелося самостійно, власним коштом, відновлювати постачання електроенергії. Звичайно, мова про відшкодування збитків не йде. Крім того, ніхто не дає гарантій, що під час будівництва містечка Золоче й надалі не пошкоджуватимуться лінії електропередач і не ігноруватимуться законні інтереси мешканців Вишеньок. Вони вважають, що будівельні роботи, як і раніше, ведуться з порушеннями нормативних актів і норм безпеки.

Селище Золоче на 50 котеджів займає площу близько 15 га і розташоване за 9 км від Києва. Будівництво розпочалось улітку 2004 року і має закінчитись на початку 2006 року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».