Ранкове і денне засідання 21 грудня

На початку пленарного засідання представники депутатських фракцій і груп виступили з низкою заяв. Зокрема, Ігор Шурма (СДПУ(о) привернув увагу до різкого скорочення темпів розвитку вітчизняної економіки та ВВП. Михайло Сятиня (фракція Народної партії) — до фактів переслідування за політичними мотивами та застосування адмінресурсу на місцях. Віталій Майко (ПППУ) закликав Кабмін розробити заходи для усунення зрівнялівки в пенсійному забезпеченні рядових пенсіонерів та ветеранів праці, які трудилися у шкідливих умовах. Георгій Буйко (КПУ) застеріг від того, щоб у процесі створення суспільного телебачення та радіомовлення не зникли пізнавальні та просвітницькі програми, а також передачі про культуру і духовність. Іван Бокий (СПУ) наголосив на неприпустимості скасування політичної реформи, яка має набути чинності з нового року. Іван Іванчо («Наша Україна») запропонував використати 25 відсотків коштів, отриманих від продажу «Криворіжсталі», на інноваційні та інвестиційні проекти, підтримку новітніх технологій і науково-технічних досліджень.

Депутат Віктор Кириллов звернувся до Голови Верховної Ради з заявою не враховувати його голос під час голосування за закон про державний бюджет України на 2006 рік, бо в той час він не був присутній у сесійній залі. Виступаючи з парламентської трибуни, депутат заявив, що було прийнято «злочинний бюджет», і звинуватив Верховну Раду в нестабільності. Глава парламенту Володимир Литвин зауважив, що Регламент Верховної Ради не передбачає права народного обранця відкликати свій голос. До того ж, за словами Володимира Литвина, є заяви від двох парламентаріїв, які 20 грудня проголосували за ухвалення бюджету, але їхні картки не спрацювали. Безпідставними назвав Володимир Литвин і будь-які звинувачення на адресу парламенту. Голова Верховної Ради закликав депутатів прийняти принципову заяву про неприпустимість негативних висловлювань на адресу парламенту з боку інших інститутів державної влади. Володимир Литвин зазначив: нині лунає багато критики на адресу Верховної Ради — спочатку критикували так званий попередній злочинний режим, а нині, коли ресурс такої критики вичерпано, переходять на рівень неприпустимих висловлювань на адресу найвищого законодавчого органу держави. Глава парламенту нагадав, що саме Верховна Рада рік тому прийняла історичні рішення, які допомогли знайти вихід із політичної кризи. Володимир Литвин висловив занепокоєння у зв’язку з тенденцією ведення передвиборної кампанії на основі критики одне одного, а не на основі програм, які потрібні українському народові. Саме тому напередодні виборів, переконаний Володимир Литвин, Україні як ніколи потрібні консолідація та відповідальність.

Повторно розглянувши з пропозиціями Президента, Верховна Рада прийняла у новій редакції (387 — «за») Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Цей документ, зокрема, передбачає, що про утворення виборчого блоку для участі в місцевих виборах Центральну виборчу комісію та відповідну територіальну виборчу комісію повідомляють не пізніш як за 45 днів до дня виборів. А місцеві вибори проводяться з такими особливостями: подання керівних органів місцевих організацій партій та блоків щодо кандидатур до складу тервиборчкомів вносять до відповідної ради не пізніш як за 80 днів до виборів. Територіальні виборчі комісії утворюються не пізніш як за 75 днів до дня виборів. Утворення виборчих округів для виборів депутатів сільської та селищної ради здійснюється не пізніш як за 72 дні до виборів.

У першому читанні ухвалено проект закону про основні засади державного контролю (нагляду) за господарською діяльністю в Україні. За словами доповідача —народного депутата Катерини Ващук, ухвалення цього документа сприятиме врегулюванню процесу перевірок підприємницьких структур і не допустить використання перевірок підприємств як інструменту тиску на підприємців під час виборчої кампанії. За проектом закону перевірки господарників можна буде проводити лише за рішенням суду.

У першому читанні також ухвалено два закони, які давно очікують освітяни: про приведення ставок зарплати працівників освіти у відповідність з вимогами статті 57 Закону «Про освіту», за яким ставка педагогів приводиться у відповідність із середньою зарплатою у промисловості. А також про пільгове довготермінове кредитування освітян на будівництво і придбання житла. Парламент ратифікував дві кредитні угоди між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку — проекти «Рівний доступ до якісної освіти» та реабілітації гідроелектростанцій.

У Верховній Раді тривають зміни у складі депутатських фракцій і груп. Глава парламенту повідомив про перейменування депутатської групи «Довіра народу» на групу «Відродження», у складі якої 16 народних обранців. Керівником цієї депутатської групи обрано Антона Кіссе. Валерій Акопян і Віктор Тимошенко залишили лави фракції Народної партії, а Олександр Кисельов із фракції СДПУ(о) перейшов до «Регіонів України». Володимир Нечипорук увійшов до складу фракції Партії промисловців та підприємців, Володимир Черняк — до фракції «Реформи і порядок».