Знаковим назвав нинішній рік Президент України Віктор Ющенко під час підсумкової прес-конференції в Українському домі, звітуючи про хід виконання програми «10 кроків назустріч людям».

Глава держави навів основні цифри, що мають підтвердити такий висновок: валовий внутрішній продукт зріс у 3—3,5 разу. Він більший, аніж у держав-сусідів. Інфляція, як було сказано, на рівні одного розряду, вдалося стабілізувати ринок основних продуктів — м’яса, цукру, знайдено порозуміння і компроміси з інвесторами, які таки можуть працювати у вільних економічних зонах. На 5—7 пунктів зведено детінізацію економіки (бюджети всіх рівнів отримали 72% саме від детінізації).

На 12 пунктів зріс рейтинг нашої держави серед країн, які борються з корупцією. З іншими державами підписано більш як 40 протоколів про доступ товарів і послуг. У минулому залишилися щорічні втрати 2 млрд. доларів, яких Україна зазнавала від антидемпінгових розслідувань на міжнародній арені.

Зрозуміло, зроблено не все із запланованого. Відповідаючи на журналістське запитання про менше, аніж обіцяно було, зростання ВВП, Прем’єр-міністр Юрій Єхануров на тій самій прес-конференції пояснив це тим, що виконавча влада вирішила пожертвувати «справною цифрою» заради того, щоб позбавити економіку шкідливих речей.

Віктор Ющенко коротко окреслив напрями прориву української економіки наступного року. Це — активізація політики у видобуванні власної нафти, газу, уранової руди (вихід на замкнутий цикл виготовлення ядерного палива) та мудріша транзитна політика тощо. Окремий стратегічний напрям — програма енергозбереження в Україні.

На прохання журналістів глава держави торкнувся і двох нагальних політичних проблем: політреформа, що набирає чинності з нового року, і місце у системі політкоординат самого глави держави. Віктор Ющенко назвав свої почуття від запровадження політреформи двозначними. Він пообіцяв дотримати слова і не втручатись у процес політреформування суспільства. Найризикованішим чинником пореформеної України він бачить перехід влади до, як було сказано, найбільш нестабільного інституту — парламенту.

Торкаючись парламентських виборів-2006, Віктор Ющенко висловив впевненість, що вперше за 15 років ми матимемо прозорі вибори, і він не дозволить виграти їх за рахунок фальсифікацій. З огляду на це він звернувся до ОБСЄ не знімати міжнародного моніторингу наших виборчих процесів.