У Житомирському обласному будинку дитини «Малятко» живуть звичайні й водночас незвичайні діти. Ростуть вони без батьківської ласки і тепла.

Неможливо забути їхні оченята і їхній по-дитячому незграбний (бо їм трохи більш як рік) виступ на честь святого Миколая. На душі стає тепліше, й моторошніше водночас, бо ніколи не зрозуміти, як можна покинути власну дитину.

Нині в дитбудинку виховуються 125 дітей-сиріт і таких, що залишилися без тепла отчого дому (вікова категорія — від народження до трьох років). Але в більшості з них є мати й батько. Тож працівники будинку не полишають надію, що ті схаменуться й заберуть своїх діток до рідної оселі. Для цього при будинку працюють психологи, які намагаються переконати в цьому батьків. Проте переконувати стає дедалі важче. Торік домівку отримали 70 дітей, а цього — лише 30.

Цього дня у ролі святого Миколая, покровителя всіх дітей, до дітвори завітав Голова Верховної Ради Володимир Литвин з дружиною Тетяною. І не з порожніми руками. Малята отримали солодощі, м’які іграшки, нове взуття. А ще їм подарували пральну машину та холодильник. Цим дитячим будинком Володимир Михайлович опікується понад чотири роки. Його зусиллями у 2003 році в ньому з’явилася нова котельня, а в 2004-му — пральня із сучасним обладнанням. Цього року з обласного бюджету було надано 300 тисяч гривень на добудову медико-соціального реабілітаційного центру. Але потрібно ще 600 тисяч. І Володимир Литвин пообіцяв, що ці кошти буде віднайдено.

Та все ж частіше тут буває дружина Володимира Литвина. «Вона може тихенько приїхати, подивитися, чого бракує, і через кілька днів привезти необхідне, — каже головний лікар будинку Світлана Урсуленко. — Ми відчуваємо їхню опіку постійно, щодня».

Не залишилися без подарунків і дітлахи зі школи-інтернату № 4, який став домівкою для 291 дитини (від трьох до п’ятнадцяти років). Цим закладом також опікується Голова Верховної Ради.

Зрозуміло, приїзд глави парламенту не оминули увагою і місцеві журналісти, зокрема, вони цікавилися питаннями газових відносин із Росією. Володимир Литвин висловився за якнайшвидше закінчення переговорів між країнами, наголосивши, що необхідно вести постійний діалог, а не переговори. Він також зазначив, що проект державного бюджету на 2006 рік розроблено на основі старих цін, і тому в разі їх зміни головний фінансовий документ доведеться переглядати. Тож, на переконання Володимира Литвина, нині потрібно зосередитися на програмі енергозбереження, бо вона дасть змогу заощадити кошти, потрібні на закупівлю газу за підвищеними цінами.

Олена ГОРБУНОВА. Олексій КАВУН.

Київ—Житомир—Київ.