Парламентарії України і Росії надають пріоритетного значення двосторонньому співробітництву і підкреслюють необхідність прагматичного підходу до розвитку україно-російських відносин. Говориться в рішенні за результатами Шостого засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва, що підписали в Москві Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк і Перший заступник Голови Державної Думи Любов Сліска.

Сторони домовилися звернути особливу увагу на те, що розвиток відносин Російської Федерації й України з іншими країнами і різними регіональними та міжнародними організаціями не повинен перешкоджати зміцненню російсько-українських зв’язків і, зокрема, формуванню Єдиного економічного простору. Комісія пропонує виконавчим структурам інтенсифікувати процес доопрацювання нормативно-правових актів, необхідних для повноцінної взаємодії в рамках ЭЕП.

Крім того, запропоновано звернутися в комісію «В. В. Путін — В. А. Ющенко», щоб поглибити консультації з метою синхронізації дій Російської Федерації й України зі вступу до СОТ, маючи на увазі, що негативні наслідки нескоординованих кроків можуть спричинити митні обмеження.

Міжпарламентська комісія запропонує урядам двох країн розробити нову редакцію довгострокової програми міжрегіонального і прикордонного співробітництва.

Парламентарії двох країн сподіваються, що крига скресне і в міграційній політиці. Нині, за офіційною статистикою, в Російській Федерації серед трудових мігрантів Україна на одному з перших місць серед країн—постачальників робочої сили. З кожним роком ця цифра збільшується: якщо 2001 року в РФ працювало 92 тисячі українців, то в минулому — 109 тисяч. Крім того, внаслідок дискримінаційної політики — через різні ставки оподаткування росіян і іноземних громадян — українці одержують низьку зарплату. А роботодавці заощаджують на соціальному і медичному обслуговуванні. На двосторонньому рівні не врегульовано питання страхових внесків.

Говорили парламентарії і про пенсії. Україна вже підготувала проект угоди між країнами про пенсійне забезпечення. Зокрема, пенсії для громадян України, які працювали в районах Крайньої Півночі й у прирівняних до них місцевостях, пропонується виплачувати на пропорційній основі. У період до 1991 року пенсії повинні виплачуватися згідно з українським законодавством, а після 1991-го — з російським. Для отримання повної пенсії треба мати 15 років виробничого стажу в районах Крайньої Півночі і 20 років — у прирівняних до них місцевостях.

Сьоме засідання міжпарламентської комісії проведуть у першій половині 2006 року в Україні.

Учора Перший заступник Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з Першим заступником Голови Ради Федерації Олександром Торшиним.

Він назвав зустрічі парламентаріїв, у тому числі й засідання міжпарламентської комісії, вельми корисними і продуктивними для зміцнення україно-російських відносин. З ним погодився і Адам Мартинюк, котрий зазначив, що коли б усе залежало від парламентаріїв, ніяких проблем між країнами не було б. Він ознайомив російських колег з політичною ситуацією в Україні та політреформою, що має набрати чинності з 1 січня 2006 року. Перший заступник Голови Верховної Ради запевнив: більшість народних депутатів України зацікавлені в тому, щоб парламентські вибори провести прозоро і демократично. Крім того, вони очікують спостерігачів із Росії. Чинник імперативного мандата, наголосив Адам Мартинюк, може забезпечити стабільність у Верховній Раді.

Сторони запевнили, що сприятимуть зміцненню україно-російських відносин; влада змінюється, а тепла дружба між народами повинна залишитися.