Учора розпочалося шосте засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва Федеральних Зборів Російської Федерації і Верховної Ради України. Ціни на газ, політика України і Росії щодо НАТО, Єдиного економічного простору і Світової організації торгівлі були в центрі уваги парламентаріїв обох країн. Зокрема, обговорювали реалізацію програми міжрегіонального співробітництва, а також права трудових мігрантів. Українську делегацію очолював Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Він підсумував роботу комісії, накреслив перспективи і пріоритети співробітництва двох країн. «Україні потрібно і надалі розвивати з Російською Федерацією чесні і прозорі стосунки, побудовані на спільності цивілізаційного коду, близькості ментальних установок, спільних духовних цінностях», — зазначив він і додав, що романтичні очікування того, що нас чекають у Європі з розкритими обіймами, не підкріплені реальними кроками з боку самої Європи. «Росія є і залишиться нашим пріоритетним стратегічним партнером», — переконував Адам Мартинюк.

У свою чергу, російські депутати також запевнили, що Україна — великий стратегічний партнер і один із пріоритетних напрямів у російській політиці. Між країнами здійснюється жвавий парламентський діалог. Однак цього недостатньо. Потрібна визначеність у багатьох питаннях. Перший заступник Голови Державної Думи, співголова Адама Мартинюка з міжпарламентської комісії Любов Сліска однозначно дала зрозуміти, що якщо Україна поспішатиме до НАТО і ЄС, а також віддаватиме пріоритет у пошуку маршруту транспортування енергоносіїв в обхід російської території і обмежиться рамками вільної торгівлі, то Росія вживе заходів для захисту своїх економічних інтересів. «Одна справа —форма співробітництва, інша — членство в НАТО. Ми не можемо без тривоги спостерігати за прагненням України до НАТО», — зазначила Л. Сліска. А реакція Росії, для початку, може обернутися візовим режимом.

Чим іще стурбована східна сусідка? Відсутністю координації підходів двох країн у питаннях вступу до СОТ, відсутністю статусу російської мови як другої державної, позицією України стосовно Чорноморського флоту. «Давайте ставитися до цієї проблеми спокійно і виважено, — закликав Адам Мартинюк. — Її вже врегульовано до 2017 року. І причин для занепокоєння нема». Говорити про те, що Україна буде членом НАТО, — передчасно, упевнений він. Крім того, у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект про позаблоковий статус України. А от до СОТ потрібно йти разом з Росією, але не на шкоду державним інтересам. І Верховна Рада, стверджував Перший заступник глави українського парламенту, активно обстоює цю позицію.

Газова проблема спричинила під час засідання гостру дискусію. «Підвищення для України цін на газ до середньоєвропейського рівня — не санкції, а тверезий розрахунок економічних показників і захист державних інтересів», — запевнила Любов Сліска. А Адам Мартинюк закликав Москву йти на поступки маленьким сусідам, щоб показати, що Росія створює ЄЕП не так заради вигоди, як для того, щоб зміцнити і своє геополітичне становище, і сусідів. Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради припустив, що «газові пристрасті» —це спецоперація напередодні парламентських виборів деяких українських політичних сил, котрі хочуть побудувати свою виборчу кампанію на загостренні відносин з Росією.

За результатами засідання учора ввечері, коли верстався номер, міжпарламентська комісія приймала рекомендації урядам і президентам і пообіцяла не спекулювати на цій темі, а конструктивно співпрацювати.

Москва.