Сьогодні Верховна Рада намагатиметься з третьої спроби ухвалити закон про Державний бюджет України на наступний рік

Як повідомив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій та груп глава парламенту Володимир Литвин, у сесійній залі буде чітко витримано процедуру розгляду основного фінансового документа держави — спочатку на голосування буде винесено питання про повернення до розгляду держбюджету-2006 у повторному другому читанні. Перед розглядом держбюджету на наступний рік парламентарії планують ухвалити зміни до цьогорічного бюджету щодо покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду для виплати пенсій.

«Ми маємо прийняти позитивне рішення, щоб країна була з бюджетом, і не давати приводів для всіляких політичних розмов», — закликав парламентаріїв Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Глава парламенту також назвав на погоджувальній раді безпідставною ту критику, яка нині лунає на адресу вищого законодавчого органу держави та особисто його голови стосовно необрання суддів Конституційного Суду. Володимир Литвин наголосив: критикують якраз ті депутати, які не взяли бюлетені під час таємного голосування за обрання суддів КС 15 грудня.

Якщо парламент не підтримає повернення до розгляду державного кошторису в повторному другому читанні, профільному комітетові доведеться готувати закон про особливості застосування закону про цьогорічний бюджет у наступному році. Але, як зауважила в. о. голови Комітету з питань бюджету Людмила Супрун, тоді місцеві бюджети недоотримають 9 млрд. грн. і не можна буде профінансувати багато нагальних потреб, у тому числі і зростання пенсій. «Треба прийняти цей бюджет навіть з огидою, бо краще поганий бюджет, ніж ніякого», — вважає Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Головним каменем спотикання для остаточного схвалення держбюджету-2006, за словами В. Литвина, є введення в дію закону про дітей війни, зокрема пільг для цієї категорії громадян в оплаті житлово-комунальних послуг. Це питання депутати ще узгоджуватимуть з урядом.

Водночас комуністи, як заявив на погоджувальній раді їхній лідер Петро Симоненко, вже збирають підписи за висловлення недовіри урядові. Втім, на переконання глави парламенту В. Литвина, це питання нині не на часі. Насамперед тому, що хтось повинен відповідати за стан справ у державі. До того ж, нагадав Голова Верховної Ради, у разі відставки уряду Президент України має право призначити цей же Кабмін для виконання обов’язків. А за місяць до парламентських виборів навряд чи буде сформовано новий уряд. Голова Верховної Ради запропонував паралельно із законом про держбюджет-2006 прийняти постанову парламенту, в якій депутати дадуть оцінку дій уряду, висловлять свої застереження й політичні прогнози. Бо після виборів і формування нового уряду доведеться вносити корективи в закон про держбюджет. Якщо Верховна Рада не прийме результативне рішення щодо головного фінансового документа, то глава парламенту, за його словами, внесе проект постанови про продовження роботи сесії. «Думаю, ніхто не зможе відмовити у прийнятті такого рішення, оскільки йдеться про долю України, будемо вести дебати до 31 грудня», — сказав Володимир Литвин.

Парламентарії також вирішили у четвер ще раз повернутися до голосування за призначення суддів Конституційного Суду. Голова Верховної Ради закликав усі фракції взяти бюлетені під час таємного голосування. А щоб відкинути всі політичні спекуляції, начебто парламент гальмує процес створення нового КС, В. Литвин розкрив карти, які фракції брали участь у голосуванні минулого разу: лише КПУ і Народної партії. Не виключено, що нині на голосування може бути винесено й інші кандидатури на посади суддів КС, а також проведено рейтингове голосування.