Президент України Віктор Ющенко обговорив з послом Росії Віктором Чорномирдіним питання двосторонніх відносин. Зрозуміло, що йшлося передусім про співробітництво в газовій сфері. Віктор Ющенко не раз заявляв, що газові взаємини Москви і Києва питання політичне, і він зможе розв’язати його, поговоривши по телефону з Володимиром Путіним. Однак це йому поки що не вдалося.

Київ запропонував створення СП на паритетних умовах для поставок російського газу в Україну. «Таким чином, триває лібералізація ринку України і диверсифікованість поставок газу», — відзначив Плачков. Але «Газпром» вважає нецікавою цю ідею. «Така пропозиція «Газпромом» не розглядається, бо це непорівнянні за масштабами питання — перехід на ринкові принципи і спільний продаж газу українським споживачам», — заявив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов. На думку експертів, сторони продовжують пристрілюватися напередодні намічених на наступний тиждень переговорів. Тож більшість публічних заяв не варто приймати за чисту монету.

До такого пристрілювання можна віднести і заяву секретаря Ради національної безпеки та оборони України Анатолія Кінаха. Мовляв, Україна вважає за доцільне підготувати і підписати доповнення до базових домовленостей з Росією щодо Чорноморського флоту, яке контролювало б виконання зобов’язань російською стороною. При цьому Кінах не відповів на пряме запитання, чи буде це означати підвищення ціни на оренду. Раніше в секретаріаті Президента заявляли, що Київ допускає перехід на ринкові ціни оренди інфраструктури для російського флоту в разі переходу на ринкові ціни для України за газ.

Висловився на наболілу тему і міністр економіки України Арсеній Яценюк. Він визнав, що Росія має право встановлювати будь-як ціну на газ, але закликав Москву не зловживати цим правом. «Із власними цінами і промисловістю ми самі розберемося», — наголосив Яценюк. До речі, він вважає, що «недозволенно перехідній економіці продавати газ своєму населенню і промисловим підприємствам дешевше, ніж у сусідній Росії». Іншими словами, міністр за те, щоб збільшити ціни на газ для споживачів.

Київ також вже оголосив, яких відповідних заходів він має намір вжити щодо Москви. За словами міністра палива і енергетики, у разі зростання ціни на газ Україна «підвищить вартість транзиту газу до того рівня, за якого обсяг російського газу, що надходить як розрахунок за транзит для України, залишиться таким само». Щоб компенсувати зростання цін хоча б до 160 дол. за тис. кубометрів, Україні доведеться брати 3,48 за прокачування тисячі кубометрів чи навіть до 5,01 дол. при ціні в 230 дол. (середньоєвропейський тариф становить 2,6 дол.). А ще пан Плачков заявив, що він має намір у судовому порядку оспорити підвищення ціни, оскільки Росія й Україна підписали протокол про постачання газу до 2009 року.

Україна — не єдиний об’єкт газової атаки. Так, Грузія купуватиме газ по 110 дол. замість 68 дол. Країни Балтії — по 120—125 замість 80. Для Вірменії тариф зросте до 110. Найбільше підвищення тарифів на газ очікує Молдову — з 80 до 150—160 доларів за тисячу кубометрів. Зараз молдовани також ведуть виснажливий переговорний процес. А от Білорусія спить спокійно. Минулого тижня білоруський прем’єр Сергій Сидорський доповів Лукашенку, що «Газпром» згодний постачати їм газ на умовах цього року за ціною 46,68 дол. Мінську вдалося домогтися таких вигідних умов завдяки поновленню переговорів про приватизацію підприємства «Білтрансгаз» — білоруської труби...

Ініційовані керівництвом України російсько-українські переговори про перехід з 2006 року на ринкові принципи співробітництва в газовій сфері тривають вже майже дев’ять місяців. Іван Плачков прогнозує, що угоду про транзит і постачання газу буде підписано до 26 грудня. Подробиці до закінчення переговорів не розголошуватимуться. Цей тиждень пройшов у жорстоких сутичках і силкуваннях. Імовірно, найближчим часом щось усе-таки має народитися.