Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

14 грудня 2005 року

Верховна Рада і уряд України вступають у вирішальну стадію роботи над державним бюджетом на 2006 рік. Результатом тісної співпраці між парламентом і урядом після другого читання стали зміни в проекті закону соціального спрямування. Підсилено споживчі видатки за рахунок збільшення податкової бази і зменшення видатків розвитку. Істотно зміцнено місцеві бюджети. Доходи державного бюджету збільшено на 3,4 млрд. грн., з яких 3,2 мільярда передбачено спрямувати на видатки місцевих бюджетів.

Відзначаючи позитивні тенденції в роботі над проектом держбюджету на 2006 рік, фракція Соціалістичної партії водночас привертає увагу до ряду позицій, які істотно знижують якість головного фінансового документа держави.

Не може бути жодного виправдання позиції уряду щодо виконання Закону України «Про соціальний захист дітей війни», за який, до речі, голосували, будучи депутатами, перед президентськими виборами і нинішній Президент, і нинішній Прем’єр-міністр, і нинішній міністр фінансів. Ми, соціалісти — ініціатори і розробники цього закону — не можемо навіть уявити собі, як можна одночасно голосувати за нього і тепер уже в ролі урядовців безвідповідально протидіяти його виконанню. Тим часом уряд погодився профінансувати тільки безплатний проїзд громадян цієї категорії місцевим транспортом, що, власне, і так передбачено для більшості людей пенсійного віку. Водночас уряд не хоче надавати визначені законом 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання, підвищення пенсій, довічного грошового утримання або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Соціалісти наполягають на бодай поетапному виконанні закону про захист дітей війни і в наступному році запровадити 25-відсоткову знижку за комунальні послуги. Без виконання цієї вимоги ми не голосуватимемо за бюджет.

Нерозумною і знущальною щодо жертв Чорнобильської катастрофи вважають соціалісти і скасування урядом в рік 20-річчя цієї страшної події пільг, передбачених відповідним законом. Взагалі має бути засуджена практика призупинення дії цілої низки законів, яку за поганою традицією останніх років уряд знову пропонує ухвалити законом про держбюджет, адже це руйнує національне законодавство. Навряд чи є доцільним спрямування аж три млрд. грн. у віртуальний стабілізаційний фонд, скасування фінансування заборгованостей з закупівлі сільгосппродукції за державним замовленням 1994—1997 рр. Так само неправильно дозволяти Мінфіну розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти у комерційних банках на депозитах, оскільки це прямий шлях до зловживань у бюджетній сфері.

Ми свідомі того, що ухвалення закону України про держбюджет 2006 має вирішальне значення для вчасного прийняття майже 12 тисяч місцевих бюджетів і ефективного управління державою, тому закликаємо всі фракції, відповідні комітети парламенту і уряд в ці дні продуктивно попрацювати над ним і виправити зазначені недоліки, зробити бюджет надійним інструментом втілення в життя програми економіки зростання і соціального поступу, справдження надій, які покладає народ на нову владу.

Олександр МОРОЗ, голова фракції СПУ.