Вечірнє засідання 15 грудня

Верховна Рада не змогла прийняти жодного рішення стосовно винесеного на розгляд у повторному другому читанні законопроекту про Державний бюджет України на 2006 рік. Свої голоси на підтримку варіанта державного кошторису, доопрацьованого профільним парламентським комітетом разом із урядом, віддали лише 122 депутати. Не пройшла і пропозиція спочатку затвердити тільки доходи, видатки, дефіцит та дотації місцевим бюджетам.

На погоджувальній раді, яка відбулася перед вечірнім засіданням, парламентарії зійшлися з урядовцями на такому компромісі: перед остаточним схваленням закону про Держбюджет-2006 прийняти зміни до цьогорічного кошторису: виділити Пенсійному фонду 1,6 млрд. грн., отриманих від приватизації. Це рішення має гарантувати вчасну виплату пенсій усім вітчизняним пенсіонерам на початку наступного року. Проект відповідного закону схвалено в першому читанні (285 — «за»).

Проте за бюджет наступного року проголосували лише фракції «Наша Україна», УНП, ПППУ, НРУ, «Реформи й порядок», ДГ «Довіра народу». Народники пропонували затвердити окремо основні макроекономічні показники, як того вимагає Бюджетний кодекс. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам сказав, що після наради у Президента стосовно проекту держбюджету-2006 компроміс і порозуміння віддалилися, бо почали з’являтися нові додаткові вимоги, які фактично руйнували раніше досягнуті домовленості. «Процес некерованості в Україні наростатиме у зв’язку з виборами», — прогнозує В. Литвин. Однак у депутатів на роздуми й пошуки остаточного компромісу є ще один — наступний — пленарний тиждень.

Відповідно до прийнятого зранку рішення на вимогу фракції «Регіони України» Верховна Рада заслухала інформацію міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка про факти застосування тортур під час розслідування кримінальної справи голови Донецької облради Бориса Колесникова. Міністр переконував, що жодних побоїв чи тортур під час слідства ніхто не зазнав. І звітував про доблесні успіхи української міліції. Від депутатів лунали різні пропозиції — аж до відставки міністра внутрішніх справ. Однак жодного рішення за підсумками звіту Верховна Рада не прийняла.

Головуючий повідомив на вечірньому засіданні про те, що народний депутат Андрій Деркач увійшов до складу фракції Соцпартії.