Серед кумирів української естради 70-х небагато залишилося колективів, які й нині у творчому строю. А от полтавський гурт «Краяни» й досі радує своїми виступами вдячну публіку.

Починалося все 1975 року, коли талановитий музикант і композитор Анатолій Пащенко згуртував навколо себе здібних виконавців. Основу колективу тоді склали Олег Шеременко, Валентин Приходько, Микола Лепський, до яких приєднався пізніше Марек Айзекович. Назвали хлопці свій вокально-інструментальний ансамбль «Краянами». Вони швидко стали популярними не лише на Полтавщині, а й далеко за її межами. І хоч їх нерідко називали «полтавськими піснярами», та вони ніколи й нікого не копіювали. А об’єднувала їх з білоруськими сябрами хіба що любов до рідної пісні та виконавська майстерність.

З часом склад ансамблю змінився, та не на шкоду колективу, адже поповнили його самобутні таланти — Сергій Старченко, Сергій Бауман, Олександр Козлов, Валерій Соколик. У «Краян» по-новому зазвучали твори в обробці Анатолія Пащенка — «Туман яром», «Калина», «Берегиня», «Над Дніпровським краєм»...

1989 року «Краяни» вирушили в перші гастролі за межі України — «Золотим кільцем» Росії, що вивело колектив на всесоюзну арену. З нагоди 15-річчя «Краян» у 1990 році на українському ТБ з’явився музичний фільм, на фірмі «Мелодія» готувалася до виходу перша платівка полтавців. Та багатьом планам збутися не судилось: у липні 1990 року в автокатастрофі загинув керівник гурту і його натхненник Анатолій Пащенко. Тяжка втрата надовго вибила з колії музикантів.

Та вони відродилися. З’явився талановитий співак з Кременчука Костянтин Лавренко, на зміну Сергію Козлову прийшов чудовий бас-гітарист і вокаліст Олександр Рудь, який повернувся до Полтави після тривалої праці в оренбурзькому гурті «Алегро». Незабаром хлопці рушили в гастрольний тур по Україні разом з Миколою Гнатюком.

У 1994 році з великим успіхом колектив півроку гастролював у США й Канаді. У Монреалі хлопцям навіть пропонували залишитися! До речі, деякі американські газети «Краян» порівнювали тоді навіть зі знаменитим «Роллінг Стоунс». А потім була Франція, де в 1996 році музиканти кілька місяців співали без музичного супроводу в церквах провінції Бордо — на їхні концерти збиралося тут більше люду, ніж нині збирають деякі зірки у кращих залах України.

Запам’ятався той рік і виступом на «Слов’янському базарі». Там полтавці були у дещо незвичній для себе ролі — пародіювали «Піснярів», «Сябрів», «Любе». Вони брали участь і у Днях української культури 1998 року в Москві. «Краяни» — неодмінні учасники й «Пісенного вернісажу», на якому 15 років поспіль стають лауреатами.

У нинішньому складі — Сергій Старченко, Анатолій Піляй, Сергій Бацман — «Краяни» вже встигли випустити компакт-диски «Что тебе подарить?» та «Українські народні пісні». А своє 30-річчя відзначили на сцені Полтавського палацу дозвілля «Листопад» ювілейною програмою в рамках фестивалю «Осіння фантазія-2005». Шкода лиш, що зустріли ювілей без своєї Берегині — Раїси Кириченко, яка високо цінувала творчість земляків-музикантів і завжди залюбки співала разом з ними.

Володимир КІНЬКО, Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.