Міська влада планує продавати на аукціоні землю, що належить територіальній громаді.

За 7 років до цього земельне питання також вирішували. Та от тільки у чиїх інтересах? Назву цифру: 70 гектарів землі в курортній зоні були «подаровані» потрібним людям — прокурорам, міліцейським генералам, суддям, чиновникам із Києва, громадянам інших держав, власникам тугих гаманців із міст України. Повз міський бюджет пролетіли сотні мільйонів гривень.

Підготовка до проведення першого за 88 років земельного аукціону в Одесі проходить в обстановці, близькій до бойової. Управління земельних ресурсів одеської міської ради на чолі з Іриною Коврижних наштовхнулося на шалений опір і саботаж тих, хто вже давно накинув оком на ділянки, що продаватимуться на земельних торгах.

Приклади? Та скільки завгодно. Про них «Голосу України» розповіла Ірина Коврижних. Прийшли, скажімо, геодезисти встановлювати межові знаки на вулицю Люстдорфська дорога, 55. Вісім соток за цією адресою планують продати за 4,5 мільйона гривень. А на ділянці вже паркан, будка зі сторожем і цепними псами. Як розповів сторож, господар магазина «Стройка» наказав нікого не пускати на ділянку, котру, мабуть, уже давно вважав своєю власністю. З величезними зусиллями всі належні дії геодезистам виконати вдалося — вони встановили межові знаки і виконали винесення меж ділянки в натурі.

На підготовленій до продажу ділянці землі за адресою вулиця Рибальська, 45 раптово, наче в казці, з’явилася будівля. Довелося цю хатку на курячих лапках зносити.

Запеклі спроби зірвати аукціон чинять певні особи і організації, що отримали від колишньої влади тверді гарантії на земельні подарунки.

Шкода, що мешканці Одеси мало знають про ту відчайдушну боротьбу, яка ведеться приховано й явно проти першого земельного аукціону. Дорікнути за відсутність такої інформації слід передусім управлінню інформації міської ради на чолі з Едуардом Щегловим. Позбавляти громадян Одеси можливості одержати достовірну інформацію — це порушення їхніх конституційних прав.

Про одеський аукціон сьогодні знають і до нього готуються у Києві, Москві, Санкт-Петербурзі, ближньому і далекому зарубіжжі. Пакети документів з умовами аукціону, технічними умовами цими днями вивчають десятки великих фірм і фізичні особи. Зацікавилася однією з ділянок в Одесі й австрійська будівельна фірма «ПОРР», котра міркує над перспективами спорудження в Одесі п’ятизіркового готелю. Дай Боже, щоб австрійці не передумали, а за ціною вони не постоять.

Бюджет Одеси сьогодні тріщить по швах — грошей катастрофічно не вистачає. На Кабінет Міністрів надії жодної, адже зі столиці вже давно лунають рекомендації Одесі вишукати внутрішні резерви. До них саме й належать земельні аукціони.

«Хвіст» із невиконання доходної частини міського бюджету від продажу землі сягає 90 мільйонів гривень. Під ці гроші нинішній склад міської ради торік запланував чудові соціальні програми, виконати які сьогодні просто неможливо. Не врятує, напевно, ситуацію й земельний аукціон. Але він дасть можливість принаймні трішки легше дихати міському бюджету, котрий опинився у відчайдушному становищі.

Перший крок завжди зробити важко, а останній — страшно. Земельний аукціон і є той найперший крок.