Без перебільшення, головною подією цього тижня мало стати прийняття державного бюджету на 2006 рік. Однак цього не сталося. Узгодженню позицій парламентаріїв та урядовців не допомогли ані спільні засідання, ані зустріч Президента з лідерами парламентських фракцій та груп.

Відповідальність за це прямо і безпосередньо лягає на уряд, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На його думку, можна було б затвердити статті доходів, видатків і трансфери, як цього вимагає Бюджетний кодекс. Утім, залишається надія, що 20 грудня спільну мову все ж буде знайдено. Принаймні Володимир Литвин попросив парламентський профільний комітет і уряд підготувати це питання на вівторок. Бо «в іншому випадку, доведеться думати, як країна житиме після завершення 2005 року».

Неприйняття держбюджету до кінця року ставить під загрозу, зокрема, підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, а також виплату пенсій військовослужбовцям і чорнобильцям.

А от новий рік українці зустрічатимуть із новою Конституцією. Парламент доручив Кабінету Міністрів до кінця року видати оновлений текст Основного Закону з урахуванням конституційної реформи. Водночас сесія обрала суддів Верховного, апеляційних та місцевих судів. А от кандидатам до Конституційного Суду не пощастило. Їх вибори визнали такими, що не відбулися. Натомість, парламентарії затвердили календарний план роботи дев’ятої сесії парламенту, яка розпочнеться 7 лютого.

Тим часом набирає обертів виборча кампанія. Хоча, за словами голови Центрвиборчкому, вона поки що проходить в’яло. Документи до комісії для реєстрації подали лише Комуністична партія та Партія регіонів. Інші політичні сили, на думку Ярослава Давидовича, «прокинуться» в останні, відведені для цього законом, дні. Така ситуація пояснюється й тим, що не всі партії провели з’їзди й визначилися із партійними списками.

Політичні партії, готуючись до виборів, активно об’єднуються в блоки. Зокрема, про свої наміри пройти до парламенту вже вкотре заявив екс-прем’єр-міністр Павло Лазаренко. Який, що-правда, досі не повернувся до країни, як обіцяв. Тож на першому міжпартійному з’їзді Блоку Лазаренка (до його складу входять Всеукраїнське об’єднання «Громада», «Соціал-демократичний союз» та Соціал-демократична партія України) він був «присутній» у телефонному режимі.

А екс-генпрокурор і лідер партії «Держава» Геннадій Васильєв підписав угоду про створення виборчого блоку «Держава — Трудовий союз» із Всеукраїнською партією трудящих. Цими вихідними має відбутися понад 18 партійних з’їздів.