Цього року шлюбів на півострові зареєстровано на три сотні більше, ніж торік — 10 тисяч. Найохочіше кримчани одружуються в Джанкої, Сімферополі та Саках. Наречені стають дедалі молодші: нинішнього року заміж вийшло 300 неповнолітніх кримчанок. Найчастіше урочисто оформляють свої стосунки молодята у віці 20—25 років. Після 30 років кількість весіль різко скорочується. Найменше одружень реєструють між людьми передпенсійного віку. Натомість кількість шлюбів зростає знову після того, як їм виповниться 60.

У 10 тисяч гривень, зазвичай, обходиться скромне весілля, а середнього рівня — у п’ять разів дорожче. За традицію пишних і багатих урочистостей на честь молодят найміцніше тримаються із усіх народів півострова вірмени та кримські татари. Дедалі більше молодих зважають на традиції своїх предків. Мусульмани не одружуються і не виходять заміж під час священного місяця Рамадан, а православні — у період Великого посту. Традиційно найбільше весіль навесні й восени, найменше — взимку. Усі прагнуть обминати травень, мовляв, «щоб усе життя не маятися». Та нинішнього року цей забобон проігнорували майже 300 пар. Більш як сотня кримчанок щороку виходять заміж за іноземців із дальнього зарубіжжя і понад триста — із ближнього. Майже такі самі цифри у чоловіків.

Дедалі охочіше нині вінчаються в церквах. Це в Криму коштує сто гривень, і ще стільки само для тих, хто побажає здійснити це таїнство у супроводі солоспівів і хору. За честь романтично повінчатися в Херсонесі в храмі святого Володимира офіційна такса 150 гривень, у Фороській церкві на скелі біля моря — 300. Останнім часом помітно більшає весіль гостей Криму, котрі приїздять із різних регіонів України з метою особливо романтично здійснити тут таїнство шлюбу, побратися обов’язково у небуденній атмосфері. Адже за оновленим сімейним законодавством закохані, котрі вирішили узаконити свої відношення, можуть зареєструвати шлюб у будь-якому державному відділі реєстрації — незалежно від прописки.

Частішають недорогі та оригінальні весілля закоханих... біля ялинки на лісовій галявині, на мотоциклах, у трамваях і тролейбусах, на пляжах, дорожчі — на парапланах чи на дні моря в гідрокостюмах з фатою й пляшкою шампанського, і найдорожчі: на орендованих яхтах і катерах, у каретах з кінним почтом і палацах Південнобережжя. Скромні шлюби укладають в інтернатах для літніх людей, у лікарнях, навіть у колоніях.

Приємно, що в результаті чар Гіменея на півострові з року в рік дедалі помітніше збільшується народжуваність, останнім часом у середньому майже на півтисячі немовлят. Якщо так піде й далі, вже незабаром знадобляться нові дошкільні заклади, де юні кримчани зможуть отримувати хороше виховання й освіту.

Крим.