Сьогодні під час розгляду проекту державного бюджету в парламенті ймовірні три варіанти розвитку подій. Перший, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, — за урядовий проект може проголосувати 50—70 народних депутатів. У такому разі документ буде повернуто до уряду, і це означатиме, що його відкладено до кращих часів. Другий — сесія підтримає проект профільного комітету, але в такому разі Президент може застосувати право вето. І, нарешті, може бути прийнято узгоджений, компромісний варіант.

Як повідомив Володимир Литвин, під час погоджувальної ради було досягнуто домовленості, що за ніч потрібно перерахувати майже 700 місцевих бюджетів з урахуванням наявних пропозицій. У четвер о 15-й годині має розпочатися засідання погоджувальної ради з тим, щоб після 16-ї розглянути це питання у сесійній залі, зазначив Володимир Литвин. «Треба працювати інтенсивно, і така можливість є. Думаю, що ми продовжимо сьогодні відповідні консультації», — додав глава парламенту.

Водночас він повідомив, що досягнуто домовленості, щоб у четвер о 12-й годині парламент спочатку визначився стосовно кандидатур до Конституційного Суду від Верховної Ради. Також Володимир Литвин спрогнозував, що зустріч у Президента, яка мала відбутися вчора, коли верстався номер, виходитиме за межі бюджетного процесу. Бо нині політика дає значне навантаження на бюджетний процес. «Чим швидше домовимося, тим швидше знайдемо рішення», — наголосив він.

Що стосується підвищення плати за російський газ, то Володимир Литвин зазначив, що це питання непокоїть усіх народних депутатів. Адже відповідні розрахунки, здійснені у проекті держбюджету, виходять із того, що ціна не змінюватиметься. І це ще один момент, який треба враховувати, наголосив він. Сьогодні приріст ВВП передбачений на рівні семи відсотків, дефіцит бюджету — 2,5 відсотка. Хоча зрозуміло, що зі зміною ціни дірка у кошторисі країни розростатиметься, зауважив Володимир Литвин.