Мельниченко з депутатами не спілкується і записи у Генпрокуратуру не передав

Учора майор Мельниченко знову відмовився спілкуватися з тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради з розслідування обставин організації касетного скандалу та його впливу на стан національної безпеки України. Голова комісії Віктор Драчевський повідомив, що напередодні особисто вручив екс-охоронцю Президента запрошення на засідання. Наступного дня повістку передали через СБУ та Генпрокуратуру.

Натомість на засіданні комісії, яке відбувалося за «зачиненими дверима», заяву оприлюднював Павло Сичов, адвокат майора. У розмові із журналістами захисник поділився, що рекомендував своєму клієнту «скористатися конституційним правом і відмовитися давати свідчення парламентській слідчій комісії у такому складі».

Комісія упереджена і необ’єктивна, — переконаний адвокат і додав, що більшість її представників мають до фігурантів касетного скандалу. Запитання — чому Мельниченко не передав записи і пристрій відповідним структурам — є, за словами Сичова, таємницею... слідства. До того ж, запевнив адвокат, його клієнт приходить на допити і Генпрокуратура не має до нього «претензій в тому, що він відмовляється з нею співпрацювати».

Однак, як повідомив Віктор Драчевський, на вчорашньому засіданні ТСК Генеральний прокурор України Олександр Медведько заявив, що Мельниченко відмовився давати будь-які свідчення ГПУ без узгодження з Лесею Гонгадзе. Водночас Генпрокурор повідомив журналістам, що Микола Мельниченко не передавав у прокуратуру ні плівок, ні записуючого пристрою.

Парламентська комісія і правоохоронці домовилися, що працюватимуть паралельно стосовно розслідування організації касетного скандалу і узгоджуватимуть деякі дії.

Крім того, на вчорашньому засіданні комісія одноголосно вирішила рекомендувати лідеру фракції СПУ замінити свого представника в ТСК Євгена Філіндаша. Соціаліст, стверджував Степан Хмара, поводиться некоректно та неетично, навмисно вводить в оману громадськість і намагається перевести роботу комісії у політичний бік і на справу Гонгадзе. «Ми запрошуємо людей, які можуть прояснити, хто першим поставив жучок у кабінеті Президента, як прослуховувалося приміщення, хто за цим стоїть. Дуже важливо, щоб подібних загроз не було — ось мета комісії, — зазначив Степан Хмара. — Версій багато. Тому дуже важливо, щоб ми заслухали свідчення головного фігуранта скандалу. Але Мельниченко чи ще хтось роблять все, щоб майор не з’явився на засідання нашої комісії».

Наталя ЯРЕМЕНКО.

Охорона здійснюється ефективно

Народна партія планує звернутися із запитами у відповідні структури для перевірки інформації про можливу підготовку замаху на Голову Верховної Ради України Володимира Литвина. Про це повідомив народний депутат, член фракції Народної партії Василь Надрага. Парламентарій уточнив, що нині немає точної інформації про можливу підготовку замаху.

У прес-службі Генпрокуратури «Голосу України» пояснили, що «теоретично» Володимир Литвин має сам подати Генпрокурору відповідну заяву, яка перевірятиметься протягом десяти днів. Якщо інформація і факти, викладені у документі, підтвердяться —з’являться підстави для порушення кримінальної справи і Голові Верховної Ради посилять охорону.

«Нині ж, — повідомив радник начальника Управління державної охорони Сергій Кузнєцов, — охорона Володимира Литвина здійснюється, здійснюється ефективно. А питання перевірки інформації про підготовку замаху — не коментується». Від коментарів ухиляються і в Службі безпеки України.

Вл. інф.