Ранкове засідання 14 грудня

Спекотно в сесійній залі стало вже під час оголошення депутатських запитів. Таку реакцію залу спричинив запит народного депутата Олега Тягнибока до Президента України. Він просив главу держави відправити Євгена Червоненка у відставку з посади голови Запорізької ОДА та притягнути його до кримінальної відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Однак запит не отримав підтримки сесії — «за» проголосували 138 обранців.

А під час проголошення заяв представник фракції Української народної партії Олександр Гудима заявив, що УНП виступає за поетапний перехід, протягом двох-трьох років, до світових цін у розрахунках за російський газ та енергоносії. «Чим швидше ми усвідомимо, що головними напрямами енергетичної стратегії України мають стати енергозаощадження та інтеграція українських енергетичних магістралей до Європейського союзу, тим швидше подолаємо шлях до енергетичної незалежності країни», — наголосив він. Водночас О. Гудима зазначив, що фракція виступає за поступове підвищення цін до рівня світових за транзит російського газу, нафти та енергоносіїв. А також за транзит російських товарів залізницею і автошляхами, за розміщення російського Чорноморського флоту та повернення Україні заощаджень колишнього Ощадбанку Радянського Союзу.

Затим обранці підтримали постанову «Про порядок складання присяги судді Конституційного Суду України», підготовлену Валентином Матвєєвим.

Сесія також ратифікувала «Протокол про внесення змін і доповнень до Угоди між урядом України та урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року». Ухвалений документ припинить дії обмежень, які були в торгових операціях між країнами, та збільшить товарооборот. Ратифікували парламентарії й Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Хорватія про судноплавство на внутрішніх водних шляхах. Документом передбачено, що судноплавні підприємства обох країн беруть участь у міждержавних перевезеннях на паритетних засадах і, по можливості, рівномірно протягом року.

А головним цього дня став розгляд законопроектів, що передбачали внесення змін до держбюджету на нинішній рік про використання коштів від продажу акцій «Криворіжсталі». Із семи документів сесія підтримала спочатку в першому читанні, а потім у цілому проект, підготовлений Вадимом Гуровим. Документ передбачає, що до міського бюджету Кривого Рогу буде перераховано 0,7 відсотка надходжень від продажу державного пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь», а до обласного бюджету Дніпропетровської області — 0,3 відсотка надходжень (разом це становить 242 мільйони гривень). Ці кошти буде спрямовано на розв’язання екологічних та соціальних проблем.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав Миколу Карнауха та Віктора Пінчука із днем народження. Він також повідомив про вихід Валерія Альошина, Володимира Мойсика, Михайла Ратушного, Володимира Цибулька із фракції Української народної партії, Сергія Буряка, Олександра Буряка, Таріела Васадзе — із фракції промисловців і підприємців та входження їх до БЮТу. Блок Юлії Тимошенко поповнився і позафракційним Сергієм Кіроянцем.