За останні роки в Одесі з’явилося безліч будинків, унікальних за своїми архітектурними задумами. Але, за оцінками фахівців, одеситів і гостей, головною архітектурною перлиною міста став будинок Палацу правосуддя на проспекті Шевченка.

— Тут містяться Одеський господарський і одеський апеляційний господарський суди, — розповідає голова Одеського апеляційного суду, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Валерій Балух. — Колись у цьому будинку був готель Чорноморського морського пароплавства, що повільно вмирав разом з пароплавством. Будинок уже готували до продажу за копійки в рахунок погашення боргів ЧМП.

У рамках Одеської обласної програми облаштування судів цей будинок був переданий на баланс Господарського суду.

Пару років було витрачено на капітальний ремонт будинку. Сьогодні на чотирьох поверхах на території 9,5 тисячі квадратних метрів працює 66 суддів і 240 осіб, котрі забезпечують діяльність суду. Кабінет судді — 24 квадратні метри. На робочому місці вершителя правосуддя — комп’ютер, з’єднаний локальною системою зв’язку з усім судом, науковою бібліотекою, архівом суду, що має доступ до довідкової літератури.

До речі, обласний господарський суд розглядає щорічно 15 тисяч справ, ще з трьох тисяч справ виносять рішення в Апеляційному господарському суді.

За словами Валерія Балуха, у Палаці правосуддя має панувати атмосфера поваги до Його Величності Закону і його вірних лицарів — суддів. У 16 залах судових засідань і суддя, і учасник судового процесу почуваються комфортно, а працювати їм доводиться в атмосфері взаємної поваги одне до одного. Всі зали судових засідань обладнані технічною апаратурою, що дає можливість фіксувати перебіг розгляду господарських суперечок.

У вестибулі Палацу правосуддя відвідувачів зустрічає судовий Інтернет-кіоск. Це суто одеське ноу-хау. Суть його полягає в тому, що будь-який учасник судового процесу може ввести інформаційний запит у судовий Інтернет-кіоск з тієї чи тієї судової справи і швидко отримати інформацію — про стадії розгляду справи, винесене рішення, апеляційне подання, склад колегії суддів, які розглядають господарську суперечку.

Палац правосуддя унікальний за своїми архітектурними і художніми родзинками. Авторство більшості з них належить Валерієві Балуху. Дивно почуваєшся в цій державній установі (якою, власне, і є суд) — наче в музеї. На першому поверсі — настінні фрески на теми правосуддя. На мармурових сходах — бронзова скульптура слов’янської богині правосуддя, виконана відомим українським майстром — заслуженим художником України одеситом Олександром Токарєвим. Тут є вітражі з портретами відомих людей, які внесли помітний вклад у світову історію й історію України.

Природно, що всіх, хто побував в одеському Палаці правосуддя, цікавить: а на які, власне, кошти побудували й облаштували цей будинок?

— Кошти надійшли з державного бюджету. А саме будівництво велося в рамках обласної програми облаштування судів, — уточнив Валерій Балух.

До речі, в рамках цієї програми в Одесі завершується реконструкція Малиновського місцевого суду.