Вечірнє засідання 13 грудня

Після заслуховування й обговорення інформації уряду про п’яту річницю закриття Чорнобильської АЕС, під час чого комуністи навіть висловили пропозицію відправити уряд у відставку, парламент розглянув і схвалив цілу низку так званих чорнобильських законопроектів.

Як наслідок, віднесені до першої категорії потерпілих чорнобильці та члени їхніх сімей за крок до того, щоб отримати 50-відсоткову знижку на оплату за комунпослуги, користування житлом і телефоном. Іншим документом запропоновано 50-відсоткову пільгу у сплаті за спожиту електроенергію мешканцям 30-кілометрової зони довкола атомних електростанцій.

Окрім того, передбачено, що розміри пенсій інвалідів-чорнобильців не можуть бути менші за чітко визначену документом межу відповідно до прожиткового мінімуму (наприклад, пенсія інваліда першої групи — не нижче 150 відсотків цього мінімуму). В разі встановлення пенсійного стажу ліквідаторів чорнобильського лиха їм нараховуватимуть, як військовослужбовцям або міліціонерам, у потрійному чи півтораразовому вимірі (рік за три тощо залежно від дати роботи чи служби). Залишилося дочекатися прийняття цих законопроектів у цілому, адже схвалено їх лише в першому читанні.

Так само в першому читанні депутати схвалили законопроект, що дозволить вираховувати пенсію громадянина, який пропрацював у зоні радіоактивного забруднення менше року, з будь-яких фактично відпрацьованих підряд 30 днів. Певні податкові пільги пролонговано і «столиці» чорнобильців місту Славутич. До 1 січня 2010 року чорнобильська «столиця» не перераховуватиме в держбюджет кошти з власного міського (і без того куцого) бюджету.

Своєрідною сенсацією (для аборигенів чорнобильської зони несподіваним дарунком влади) можна вважати підтримку в першому читанні законопроекту, що, скажемо так, легалізує працю сільгоспвиробників на уражених атомом землях. Конституційною більшістю (314 голосів «за») народні обранці підтримали у першому читанні загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території радіоактивного забруднення. Передбачено також розширення мережі банків, у яких установи з експлуатації ядерних установок матимуть право відкривати спецрахунки.

Парламентарії звернули увагу і на захист громадян, які мешкають далеко від чорнобильської зони, але можуть потерпіти від радіаційного забруднення у зонах діяльності ядерних установок. У разі прийняття у цілому законопроекту, запропонованого Володимиром Бронніковим та його однодумцями, мешканці цих зон отримуватимуть матеріальну компенсацію. Заодно законодавці зважили за доцільне додати прав і самим собі — парламенту на рівні з урядом буде надано можливість за умови погодження з відповідними місцевими органами влади приймати рішення про спорудження ядерних установок (законопроект схвалено у першому читанні).