Голова Верховного Суду України Василь МАЛЯРЕНКО:

П’ять років тому, 8 грудня 2000 року, Президент України, враховуючи важливу роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави, своїм указом установив в Україні професійне свято — День працівників суду, яке відзначається щорічно 15 грудня.

Ця дата вибрана не випадково, адже саме цього дня у 1992 році Верховною Радою України було ухвалено Закон України «Про статус суддів», покликаний забезпечити належні умови для здійснення правосуддя, яке в нашій державі покладено виключно на суди і вершиться іменем України.

І нині, коли наша держава прямує тернистим шляхом побудови громадянського суспільства, важко переоцінити роль і місце у цьому процесі судової гілки влади. Це й не дивно, адже суд — одна з найважливіших складових фундаменту держави. Тому створення дієвої системи правосуддя, яка гарантує надійний захист прав і свобод людини, утвердження загальнодемократичних засад судочинства, підвищення рівня правосвідомості в українському суспільстві мають бути вагомими пріоритетами нашої держави.

За нинішніх непростих умов, що склалися в державі, судова система привертає пильну увагу громадян, політиків та міжнародної спільноти, а тому її представники мають особливо гостро усвідомлювати відповідальність, у тому числі й моральну, і докладати максимум зусиль для наближення вітчизняного судочинства до європейського рівня та стандартів, у яких головне — права і свободи людини.

Зміцнення і піднесення авторитету судової влади в Україні прямо пов’язане із постаттю судді, його професіоналізмом та людяністю, проте чималою у цій справі є і роль працівників суду, які хоча за своїм статусом не є суддями, проте здійснюють важливі функції організаційного забезпечення здійснення правосуддя і діяльності суду як державної установи.

Почесна й нелегка місія служіння Правосуддю вимагає від суддів і працівників судів високого рівня знань, досвіду та виняткових особистих якостей — честі, гідності, відданості справі й наполегливості.

І попри те, що сьогодні суддям і працівникам апаратів судів забезпечені не всі належні умови для роботи, переконаний, що принциповість, професіоналізм, вірність ідеалам Правди і Справедливості, відповідальність за результати своєї діяльності, за долю кожної людини завжди були і залишаються вічними й незаперечними заповідями вашої роботи.

Шановні колеги! Щиро дякую за самовіддану працю і від чистого серця вітаю вас із професійним святом — Днем працівників суду! Зичу міцного здоров’я, родинного затишку і достатку, творчої енергії, сил і наснаги у нашій нелегкій справі служіння Закону, нових вагомих здобутків в ім’я правової Української Держави!

Голова Верховного Суду України Василь МАЛЯРЕНКО.