Цього тижня Верховна Рада України розгляне проект постанови про створення парламентської слідчої комісії для вивчення обставин купування відкритим акціонерним товариством «Укрнафта», 50%+1 акція якого належить державі, автозаправних станцій за завищеними цінами, що спричинило відмивання багатьох мільйонів гривень. Друга мета — перешкодити розкраданню державних грошей у майбутньому.

Автори проекту постанови попереджають, що такі дії напівдержавна компанія може здійснити буквально днями.

Аукціон із продажу 32,9% акцій НПЗ «Галичина», що належать групі «Приват», запланований на 15 грудня, може виявитися своєрідним капканом, встановленим на конкретного потенційного учасника торгів в особі ВАТ «Укрнафта». Загнати і спіймати жертву здатна група «Приват» на чолі з Ігорем Коломойським.

Мета полювання — вивести з «Укрнафти» контрольний пакет, який належить державі, не менш 1 млрд. грн. за рахунок штучного завищення вартості акцій, виставлених «Приватом» на продаж.

Саме такий прогноз розвитку подій озвучив перед журналістами після Погоджувальної ради в понеділок один із авторів проекту постанови, уповноважений фракції Народної партії Василь Надрага.

На його думку, стартова ціна виставленого на аукціон пакета в розмірі 572 млн. грн., завищена щонайменше вдвічі.

«Це не продаж. Це маніпуляція, мета якої — вивести близько мільярда гривень коштів із державної компанії», — вважає інший співавтор проекту народний депутат України Ігор Єремеєв, який володіє разом з афільованими акціонерами 41-відсотковим пакетом «Галичини».

Єремеєв аргументував свої висновки про таємні задуми «Привату» такими фактами.

По-перше, дніпропетровська група «Приват», якій належить 42% акцій «Укрнафти», продовжує зберігати у нафтовій держкомпанії досить стійкі позиції. Так, 5 з 11 членів наглядової ради ВАТ є представниками «Привату», інші 6 — держави. Для того, щоб схилити НР компанії до прийняття вигідних для приватівців рішень, їм досить перетягнути у свій табір хоча б одного державного представника.

Купівля «Укрнафтою» 32,9% акцій «Галичини» за завищеною ціною, безумовно, виявиться для «Привату» вигідною. І якщо наглядова рада «Укрнафти» схвалить більшістю голосів участь компанії в аукціоні і купівлю пакета «Галичини», це буде свідчити, на думку авторів розгляду питання у Верховній Раді, про факт корупційної змови.

По-друге, підготовка до аукціону супроводжується створенням штучного інвестиційного ажіотажу, водночас як потенційні учасники торгів реального інтересу до «Галичини» насправді поки що не виявили.

Удалим тлом для роздування ейфорії навколо майбутніх торгів послужив успішний продаж «Криворіжсталі».

Ось тільки на відміну від конкурсу з «Криворіжсталі», продавцем на торгах 15 грудня виступатиме не держава, а приватний власник акцій в особі «Привату». А от найімовірнішим покупцем пакета, на думку більшості аналітиків енергоринку, може виявитися саме державна компанія «Укрнафта». Саме її багато експертів чомусь схильні бачити переможцем конкурсу. Эрік Найман, керівник управління фінансовими інструментами «Укрсоцбанку» вважає, що пакет «Галичини» буде продано за 300 млн. доларів. На думку Наймана, саме «Укрнафті» під силу заплатити такі гроші.

Роман Сазонов, керівник інвестиційної фінансової групи «Сократ», що займається продажем пакета «Галичини», прогнозує ціну на рівні 500 млн. доларів.

Водночас Єремеєв стверджує, що реальний ринковий попит на акції «Галичини» у межах декларованих прогнозних цін відсутній.

«Якби попит на цей пакет за заявленою стартовою ціною справді був, то, напевно, хоча б один потенційний покупець, перед тим, як йти на такий недешевий аукціон, проконсультувався б спочатку з групою «Континіум», як власником найбільшого пакета НПЗ», — припустив Ігор Єремеєв.

Більш того, відповідно до відомостей, отриманих з конфіденційних джерел, ні польська компанія [top] Consultіng, ні «Альфа-Еко» насправді не мають того інтересу до конкурсу, що їм його намагаються приписувати деякі вітчизняні експерти.

У цьому зв’язку Єремеєв прогнозує на 15 грудня такий можливий сценарій. На аукціон з’являться троє учасників, двоє з яких, за винятком «Укрнафти», будуть підставними. Їхня роль зведеться до гри на підвищення ціни.

На думку народного депутата, бажання «Привату» заробити на «Укрнафті» за допомогою штучного цінового завищення активів, які будуть купувати, носить традиційний характер. Уже стала притчею во язиціх практика скуповування нафтовою держкомпанією автозаправок у підприємств, афільованих із групою «Приват» за цінами, завищеними у 3—4 рази. Зокрема, «Укрнафта» купувала приватівські АЗС за 1—1,2 млн. доларів за реальної ціни станцій 300—400 тис. доларів.

Чому б тепер приватівцям тим самим почерком не виконати операцію з продажу 32,9% акцій «Галичини», пославшись на зростання інвестиційної привабливості українських активів після продажу «Криворіжсталі»?

А ще можна послатися на хорошу експортну логістику «Галичини», на перспективу добудовування нафтопроводу Одеса—Броди і транспортування каспійської нафти через територію України і латвійські порти у країни Північної Європи. Звучатиме красиво і майже переконливо.

При цьому можна не згадувати про те, що завод у Дрогобичі є в Україні найвідсталішим технологічно, а рівень викидів сірки в атмосферу на підприємстві потребує невідкладної реконструкції обладнання. При цьому «Галичина» дотепер не має довгострокових великих контрактів на постачання нафти з російськими нафтовими компаніями, що на тлі надлишкових потужностей з переробки нафти в Україні, зростання цін на нафтопродукти, а також ефемерності проекту Одеса—Броди ставить підприємство в найближчій перспективі в досить невигідне становище.

Напевно, «Приват» вирішив продати свою частину акцій «Галичині» не дарма.

Експерти, прихильні до «Привату», називають основною причиною невдоволення Єремеєва його нездатність позмагатися на рівних на аукціоні з іншими його учасниками. Самої ж заяви хазяїна «Континіума» про фальсифікацію конкурсу, що готується, розцінюються багатьма як політичні.

Єремеєв, утім, цього і не приховує, наголошуючи перед журналістами, що виступає в цьому випадку саме як політик, бо йому все одно з ким сусідити у «Галичині»: з Коломойським із «Привату» чи Коломойським в «Укрнафти». Народний депутат вважає, що з огляду на заявлені продавцями цінові умови, уряд повинен заборонити «Укрнафті» брати участь у цьому збитковому для держави конкурсі.

Найближчі два дні можуть підтвердити правоту слів Єремеєва та інших розроблювачів проекту парламентської постанови. Як і спростувати.

Друкується в рахунок квоти фракції Народної партії.