Депутати Дніпропетровської обласної ради не підтримали подання облпрокуратури про зняття депутатської недоторканності зі свого колеги — колишнього начальника Державного підприємства «Придніпровська залізниця» Олександра Момота. «За» не висловився жоден із депутатів.

«Ми знаємо депутата Момота як відповідального працівника, людину, яка працювала на державу багато років. Він виконував розпорядження свого безпосереднього керівника. Ми, члени президії облради, не вбачаємо сьогодні там чогось такого, за що б можна було позбавити волі Олександра Івановича, і вважаємо, що це питання совісті кожного депутата», — таку думку перед голосуванням висловив голова обласної ради Микола Швець. І додав, що не впливатиме на ухвалу депутатського корпусу щодо цього питання і не коментуватиме його.

Коментуючи прокурорське подання, заступник прокурора області Йожеф Орест оприлюднив інформацію про кримінальні справи, порушені прокуратурою за фактами перевищення службових повноважень Олександром Момотом на посаді начальника Придніпровської залізниці. Зокрема, йдеться про незаконне перерахування 2,5 млн. грн. залізницею на рахунок благодійного фонду реконструкції та розвитку дитячого табору «Артек» та про перерахування 13 млн. грн. добродійної допомоги об’єднанню «Південний машинобудівний завод».

«Холодного» жару в роботу сесії додала й депутат облради, голова облдержадміністрації Надія Дєєва. Вона своїми репліками та запитаннями призупиняла бадьорі звіти деяких керівників обласних управлінь і служб. До речі, відповіді на більшість із них сесія так і не почула.

А от пропозиція Миколи Швеця звернутися до Верховної Ради України з проханням відрізати від приватизаційного «пирога» «Криворіжсталі» 10% коштів на розвиток соціальних програм Дніпропетровщини — адже не одне покоління громадян створювало металургійний гігант — дістала схвальну оцінку депутатів.

Сергій КРАВЧЕНКО, Михайло СКОРИК.

Дніпропетровська область.