Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з делегацією комісії Саейму Латвійської Республіки, котра перебуває в Україні на запрошення Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Співрозмовники обговорили широке коло питань, зокрема, про співпрацю двох країн в економічній та оборонній сфері, зміни, які відбудуться в Україні з переходом до парламентсько-президентської республіки та у зв’язку з початком передвиборної кампанії.

У розмові з латвійськими колегами Адам Мартинюк, зокрема, порушив і питання недосконалості судової системи. Він зазначив, що сьогодні у вітчизняній військовій та правоохоронній сферах надзвичайно великі проблеми. Одна з головних, за словами А. Мартинюка, — фактично безконтрольність судів. На його думку, це пов’язано з наявністю норми у вітчизняному законодавстві про безстрокове призначення суддів. А. Мартинюк висловив жаль, що нашій державі не вдалося переконати Європу: наявність такої норми — «ще зарано для нас». Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував, що нині в українському парламенті зареєстровано кілька проектів змін до чинного законодавства, які передбачають призначення суддів на п’ять чи десять років.

Водночас Адам Мартинюк торкнувся теми скандальних плівок екс-майора держохорони Миколи Мельниченка. Він наголосив: до правди ще дуже далеко. Найімовірніше, на переконання Першого заступника Голови Верховної Ради, колишнього майора використовували спецслужби, бо сам він цю роботу виконати не міг. І це, фактично, уже визнав навіть сам екс-майор.

Делегація латвійського парламенту запевнила українських парламентаріїв у прагненні Саейму та Латвії загалом співпрацювати з Україною. «У нас немає претензій одна до одної, але є прагнення працювати заради стабільності в регіоні», — підкреслив голова Комісії з питань оборони і внутрішніх справ Саейму Латвійської Республіки Юріс Далбінс.