Проект розвитку молочного сектору, започаткований на Вінниччині Міжнародною фінансовою корпорацією спільно зі шведським агентством з питань розвитку «Sіda», передбачає істотне збільшення виробництва молока у приватних селянських господарствах

За підсумками нинішнього року надій молока від корови в середньому по області становитиме три тисячі кілограмів, тож дефіцит сировини гостро відчувають переробні підприємства. До речі, майже 90 відсотків молока виробляється в індивідуальних господарствах вінничан. 150 тисяч селян утримують на своїх подвір’ях корівчину, а то й не одну.

Прибутковим бізнесом, для прикладу, стало виробництво молока для мешканців села Писарівка Ямпільського району. За словами керівника місцевого СТОВ «Писарівське» Віталія Віта, у господарстві нині більше тисячі голів великої рогатої худоби. Рентабельність тваринництва — 70 відсотків. Це неправда, що галузь не може бути прибутковою, стверджує співрозмовник.

Місцевих мешканців теж не доводиться агітувати утримувати худобу. У хлівах селян — понад 300 годувальниць. Якщо у агропідприємстві планують за підсумками року вийти на п’ятитисячний рубіж з надоїв, то в переважної більшості індивідуальних господарів цей показник ще вищий. Корівка у Писарівці дає можливість і будинки зводити, і дітей навчати.

Звісно, міні-ферми на дядьківських подвір’ях матимуть перспективу за умови оптимізації ручної праці, використання сучасного технологічного обладнання, впровадження нових технологій утримання. І тут іноземна підтримка не завадить. Загалом, пояснив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Григорій Заболотний, у рамках презентованого проекту протягом трьох років передбачено витратити два мільйони доларів. Кошти передусім спрямовуватимуться на проведення семінарів, а також надання фахових консультацій господарям худоби.